Binnenland

Spionnen brengen Trump in het nauw

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spionnen brengen Trump in het nauw

[AVROTROS] Onthullingen in Amerikaanse media over banden tussen Rusland en het team van Trump brengen de Amerikaanse president in het nauw. Geheime diensten lekken afgeluisterde gesprekken naar kranten.

Daaruit blijkt dat er nauw overleg is geweest tussen de Russen en het team van Trump, ruim voor zijn aantreden. Eerder nog haalde Trump hard uit naar de FBI en de NSA. Zij zouden informatie uitdelen alsof het 'snoepjes' zijn.

Quote

Als je rechtsorde in gevaar komt dan kunnen veiligheidsdiensten in actie komen

Willemijn Aerds, onderzoeker Universiteit Leiden

Het lijkt erop dat Trumps onbehouwen manier van politiek bedrijven een ongekende tegenbeweging op gang heeft gebracht, waarin media, geheime diensten en gepasseerde functionarissen met elkaar samenwerken om de onderste steen boven te krijgen. CNN en The New York Times kwamen met de laatste onthullingen over contacten tussen Trump en de Russen, al voor de verkiezingen. Zij zouden zijn geïnformeerd door mensen van de inlichtingendiensten.

De vraag is of dit een gerichte aanval is tegen Trump. Willemijn Aerds, onderzoeker Universiteit Leiden en gespecialiseerd in veiligheidsdiensten, zegt in Radio EenVandaag dat "diensten de taak hebben om de rechtsorde te beschermen en niet zozeer om Trump in het zadel te houden. Op het moment dat de rechtsorde in gevaar komt dan zouden die diensten wel eens kunnen optreden." Daarnaast zegt ze dat het de vraag is of deze informatie van de veiligheidsdiensten komt of dat er andere personen belang hebben bij het bekend maken van deze informatie.

Wat betekent dit voor de positie van Trump?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Correspondent Michel Vos zegt dat er mogelijk nog meer onthullingen gaan komen. "Feit is wel dat alle beloftes van Trump nu worden overschaduwd door al deze onthullingen. Voorlopig zitten we in een chaotisch eerste presidentschap en niemand weet waar dit naartoe gaat."

Ster advertentie
Ster advertentie