Wat moet je doen als je je paspoort of ID-kaart verliest op vakantie?
- Nieuws
- Wat moet je doen als je je paspoort of ID-kaart verliest op vakantie?
[AVROTROS] Je geniet van een welverdiende stedentrip in Barcelona of bent lekker aan het uitrusten in Australië. Opeens ontdek je dat je je paspoort of ID-kaart mist. Ben je hem verloren of is hij gestolen? Wat moet je doen als je op reis bent?
Allereerst: niet in paniek raken. Zoek nog eens rustig je bagage door en bedenk waar en wanneer je hem het laatst hebt gezien. Als je je paspoort of identiteitskaart echt niet meer kan vinden ga je naar het politiebureau om aangifte te doen van vermissing of diefstal. Het is belangrijk dat je ook een schriftelijk bewijs van de aangifte meekrijgt, want die heb je later nodig voor je verzekering.
Vervolgens meld je je bij het Nederlandse consulaat of ambassade in het land waar je bent. Sommige landen hebben een consulaat, sommige landen een ambassade. Via de website van de Rijksoverheid kan je de adresgegevens vinden. Op het consulaat of de ambassade kan je ook een nooddocument aanvragen zodat je weer naar huis kan reizen.
Wat heb je nodig voor een nooddocument?
Je moet twee documenten invullen: een formulier voor een noodpaspoort, een 'verklaring vermissing reisdocument'. Daarnaast moet je eventueel een kopie van je oude paspoort, twee pasfoto's, een kopie van de aangifte bij de politie, bewijs dat je als toerist op reis bent en tickets voor de terugreis per boot, trein of vliegtuig aanleveren.
De kosten voor een noodpaspoort zijn afhankelijk van het land waar je op dat moment bent. Hier kan je per land lezen wat de kosten zijn voor een tijdelijk reisdocument. Binnen twee tot drie dagen heb je een noodpaspoort.
Paspoort of ID-kaart toch teruggevonden?
Heel fijn, maar daar heb je niets meer aan, want die is niet meer geldig. Lever hem in bij de gemeente, de ambassade of het consulaat.
Woon je in het Caribisch gebied?
Ben je als Nederlander woonachtig op Aruba, Sint Maarten of Curaçao en ben je je reisdocument verloren? Meld je dan eerst bij de politie en vervolgens bij het Kabinet van de Gouverneur voor een nieuw document.
Tip!
Maak altijd een kopie van je paspoort of ID-kaart, zodat je altijd jezelf kan identificeren.
Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief. Wil je op dit artikel reageren? Dat kan op onze Facebook-pagina of onder het artikel op Radar.