Binnenland
WNL

Ank Bijleveld: 'Betrek aanstaande bewindslieden nu al bij besluiten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ank Bijleveld: 'Betrek aanstaande bewindslieden nu al bij besluiten'

In deze overgangsweek tussen Rutte III en Rutte IV zou er overleg moeten plaatsvinden tussen aanstaande en afzwaaiende bewindslieden. Dat zei voormalig minister van Defensie Ank Bijleveld vanochtend in Sven op 1. "Formeel is de huidige ploeg natuurlijk gewoon verantwoordelijk tot de beëdiging, maar ik zou zeker even met de nieuwe mensen overleggen." Volgens Bijleveld (CDA) zal dat zeker op het gebied van corona ook gebeuren, omdat Ernst Kuipers momenteel nog verantwoordelijk is voor de patiëntenspreiding en dus al betrokken bij de corona-aanpak.

Bijleveld voerde het gesprek met Sven Kockelmann terwijl formateur Mark Rutte verschillende kandidaat-bewindslieden ontving. "Je moet je altijd eerst even op je gemak voelen tijdens dat gesprek", vertelt ervaringsdeskundige Bijleveld. Zij maakte dit proces mee met Jan Peter Balkenende en Mark Rutte. "En er is ook tijd om een foto te maken, het plaatje gaat natuurlijk voor." Vervolgens zullen de aanstaande ministers en staatssecretarissen zich storten op het Handboek voor Bewindslieden, ook wel 'het Blauwe Boek' genoemd. "Dat is openbaar en ik moedig iedereen aan om dat eens op te zoeken", zegt Bijleveld. "Dan zie je wat bewindslieden allemaal wel en niet mogen."

Haar eigen partijleider Wopke Hoekstra sprak Rutte vanochtend als beoogd minister van Buitenlandse Zaken. In die functie zal hij volgens Bijleveld extra alert moeten zijn. Het partijleiderschap in combinatie met Buitenlandse Zaken bleek bijvoorbeeld voor Hans van Mierlo zeer lastig. "Maar ik denk wel dat het kan", betoogt Bijleveld. "De tijden zijn echt veranderd. Van Mierlo deed het zonder mobiele telefoon. Je kunt tegenwoordig heel anders contact met elkaar houden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie