Binnenland
NOS

Rutte wil niet in kabinet met Forum voor Democratie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte wil niet in kabinet met Forum voor Democratie

De VVD van Mark Rutte zal na de verkiezingen niet samenwerken met Forum voor Democratie. Rutte zei dat in het tv-programma Op1, nadat Elsevier gisteren had bericht dat niet alleen in jongerenappgroepen van FvD maar ook in groepen met Baudet zelf racistische appjes zijn verstuurd. Politiek verslaggever Wilco Boom licht toe in NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Walgelijk, homofoob en racistisch

Volgens Rutte gaan de appjes alle grenzen over. Hij noemde ze vanavond in Op1 "walgelijk, homofoob en racistisch". Volgens Elsevier appte Baudet in juli vorig jaar aan partijvrienden dat blanken gemiddeld een IQ scoren van 110, terwijl dat voor latino's 90 is en voor Afro-Amerikanen 75. Ook andere kandidaten van de kieslijst hebben appjes verstuurd waaruit "kwalijke dampen opstijgen", schrijft Elsevier Weekblad.

Ook werd een appje van Baudet aangehaald uit een discussie met toenmalige stafleden Gideon van Meijeren en Yanick Chevalier, nu respectievelijk de nummer 6 en 23 op de kandidatenlijst, waarin hij vraagt: "Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?" Waarop Van Meijeren antwoordt: "Hell no".

Appjes maken het nu echt onmogelijk

"Ik zag het eigenlijk al niet gebeuren", zei Rutte in Op1. "Maar na deze appjes is het landelijk echt onmogelijk geworden om met Baudet in een kabinet te zitten." Rutte deed zijn uitspraken in een gesprek via een digitale verbinding waarin hij terugblikte op een Instagramsessie eerder op de avond, waarbij jongeren hem vragen konden stellen.

De VVD-leider zei verder dat hij de komende tijd toch wat campagne gaat voeren. In oktober zei hij nog dat hij daar door de coronacrisis weinig aan toekwam. De coronacrisis bestrijden, blijft het belangrijkste, zei Rutte. Het zal iedere keer "passen en meten worden". Rutte wil, waar zijn agenda dat toelaat, aan debatten meedoen en uitleggen wat zijn plannen voor Nederland zijn.

Kritiek op VVD

Twee weken geleden uitten PvdA, CDA en GroenLinks bij de start van hun campagnes forse kritiek op de VVD. CDA-leider Hoekstra sprak van de gebroken beloftes van de liberalen, PvdA-leider Ploumen zei dat de coronacrisis het "failliet van het rechts-liberale denken van de VVD en Rutte laat zien".

VVD Forum

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie