Binnenland
BNNVARA

Europarlementariër Vera Tax eerste Prinses Carnaval Venlo: 'Glazen plafond carnavalspaleis doorbroken'

foto: Eigen Foto: Vera Taxfoto: Eigen Foto: Vera Tax
  1. Nieuwschevron right
  2. Europarlementariër Vera Tax eerste Prinses Carnaval Venlo: 'Glazen plafond carnavalspaleis doorbroken'

Een primeur in het Limburgse Venlo, want PvdA-Europarlementariër Vera Tax is uitgeroepen tot de eerste Prinses Carnaval van de stad. Een belangrijke ontwikkeling binnen het carnavalsleven, waar traditie zeer gewaardeerd wordt. In De Nieuws BV vertellen Davy Uijlings, de Vorst van Vastelaoves Vereniging De Gaasketel, Jan van Mersbergen, die meerdere boeken over Vasteloavend schreef, en de nieuwe Hoogheid van Venlo over de benoeming.

Volgens Van Mersbergen is dit een bijzondere stap voor Venlo. De gemeente heeft in zijn geschiedenis nog nooit eerder een 'vrouwelijke prins' gehad, zoals Prinses Carnaval ook wel genoemd wordt. "Er is heel lang naar uitgekeken", aldus Van Mersbergen. Ook door Tax zelf, die het vooraf aan de benoeming spannend vond. "Je weet niet hoeveel mensen daar klaar voor zijn en hoeveel het kunnen en willen omarmen. Want dat is de functie van de Prins: je mag dat zijn omdat de mensen jou dat podium gunnen." Nu Tax officieel benoemd is, ontvangt ze vooral positieve reacties van man, vrouw, jong en oud.

Twijfel en spanning

Niet alleen bij Tax, maar ook bij de vereniging van Uijlings was er twijfel en spanning. Uijlings: "Ik maakte mij vooral zorgen over de negatieve reacties. Je zet toch iets anders neer dan wat de meeste mensen gewend zijn." Uiteindelijk ging ook Uijlings, na een gesprek met de voorzitter en Tax, overstag. "Het maakt eigenlijk ook niks uit of je nou man of vrouw bent, als je maar het carnavalsgevoel uitdraagt naar de mensen."

Improvisatietheater

Als Prinses Carnaval is Tax een voorbeeldfunctie in het vieren van het feest. "Overal waar je komt, geef je het goede voorbeeld." Tax omschrijft Vasteloavend (carnaval) als een live theater, waarin iedereen die meedoet, op straat of in het café, zijn rol oppakt. Daarin is een deel vast georganiseerd, zoals de rol van Vorst, Prins of Prinses. "Iedereen kent het spel en daarbinnen is het een groot improvisatietheater."

Magie van carnaval

Dat improvisatietheater is volgens Van Mersbergen een moeilijk te omschrijven gevoel. "De allesomvattendheid is waar het om gaat: het contact maken, samen vieren en de belofte dat op Aswoensdag, de dag na carnaval, je een wedergeboorte meemaakt, waarin je precies weet waar je staat in je leven. Het is een retraite zonder stilte."

Volgens Uijlings is het een gevoel waar je mee opgroeit en wat hoort bij de opvoeding. Ook voor Tax is het gevoel met de paplepel ingegoten. "Het is een onderdeel van onze culturele identiteit. Levend erfgoed dat je met z'n allen levend houdt.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie