Binnenland

Boonman: 'Verwacht niet dat de Russen gaan meewerken'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boonman: 'Verwacht niet dat de Russen gaan meewerken'

Vandaag is een belangrijke dag voor onze minister van Buitenlandse Zaken. Stef Blok legt in de VN-Veiligheidsraad uit waarom Nederland, samen met Australië, de Russen aansprakelijk stelt voor de raketaanval op vlucht MH17. Ook roept hij de Russische Federatie op mee te werken aan het vinden van de daders. Hoe zal hij deze zware taak aanpakken en is hij de juiste persoon om ons door deze gevoelige diplomatieke situatie te lozen? Ghislaine Plag bespreekt het in Spraakmakers op NPO Radio 1.

Saaie minister

Het beeld dat we van Stef Blok hebben als een saaie en stijve minister, is dat terecht? Volgens presentator Kees Boonman is Blok inderdaad "geen feestnummer" in het parlement, maar de vraag is of je dat moet zijn. "Ik heb altijd wel een beeld voor me als ik aan Stef Blok denk", vertelt Boonman in het Mediaforum. "Hij zit dan met een halflange beige jas op de fiets, met zijn aktetas onder de snelbinders. Dat is het beeld van een consciëntieuze ambtenaar die elke dag op tijd naar zijn werk gaat."

Maar het belangrijkste is uiteindelijk dat een minister zijn zaken kent en dat doet Blok zeker. Spraakmaker van de dag, Karl Dittrich: "Het is wel een man met een enorme feitenkennis. Hij is zo goed geïnvolveerd in de dossiers die hij onder zijn hoede heeft en de politieke opwinding kan je bij hem bijna niet voelen." De vraag is hoe dat vandaag gaat uitpakken.

Boonman is benieuwd hoe Blok zich gaat presenteren bij de Veiligheidsraad. "Het is natuurlijk een verhaal dat gevoed is door emotie en door een afschuwelijk feitelijk gegeven", zegt hij. "En we herinneren ons allemaal het verhaal van Timmermans bij de Veiligheidsraad, na dat afschuwelijke drama van MH17 in 2014." De toenmalige minister van Buitenlandse Zaken hield een emotionele toespraak, waarover de meningen verdeeld waren. Sommigen beschouwden de speech als krachtig en indrukwekkend, maar Boonman vond "de emotie en dikke taal die Timmermans gebruikte veel te zwaar voor een minister van Buitenlandse Zaken.”

Grote kluif voor een klein landje

In tegenstelling tot Timmermans is Blok redelijk onbekend in het diplomatieke circuit. "We hebben in het verleden verschillende ministers van Buitenlandse Zaken gehad die zich wat politieker profileerden", zegt journalist Joost Oranje. "Maar wat er nu gebeurt is diplomatiek een hele grote kluif voor ons kleine landje. Het is heel interessant te zien hoe hij dat gaat doen, want hier is de persoonlijke bemoeienis van de minister natuurlijk wel heel belangrijk."

Boonman denkt niet dat het overleg vandaag veel oplevert. "Ik verwacht echt niet dat de Russen daar zeggen: 'Oh, nu ik u zo hoor, meneer Blok, gaan we inderdaad volledig meewerken.'" Dittrich ziet het een stuk positiever in: "Als Boris Johnson daar zou zitten, met zijn eloquentie en al dat gedoe, zou hij minder goed tot een alliantie met andere landen komen, dan Blok met zijn hele gedegen en rustige aanpak. Ik sluit niet uit dat het succesvol zal zijn."

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie