Binnenland

'Wat is de kleur van dit kabinet?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wat is de kleur van dit kabinet?'

Politiek commentatoren Peter Kee en Kees Boonman geven hun eerste oordeel over het regeerakkoord 'Vertrouwen in de Toekomst' van de partijen VVD, D66, CDA en Christen Unie. Samengevat: 'Veel gaat over Nederland, weinig over onze rol met de omliggende landen of er buiten. Alsof ze de Eurosceptici ermee wilden pleasen.'

Dit was het beeld dat Boonman en Kee zagen tijdens de presentatie van het regeerakkoord. Vier mannen die los van elkaar in een minuut als een soort pitch hun partje uit het regeerakkoord aan het voetlicht mochten brengen. Boonman: "Niet het toonbeeld van enthousiasme, blijdschap en energie. Ze spreken allemaal los van elkaar, het ziet er niet uit als een team." Wat Boonman ook opviel : "Na afloop ging ieders zijns weegs en liet zich apart ondervragen door journalisten."

Bruggen bouwen

Wat een verschil met vijf jaar geleden, zo memoreerde Boonman. Toen heette het regeerakkoord ook 'Bruggen Slaan' . "Dat hebben ze samen gepresenteerd.' Geklaagd werd dat het toen wel heel klef over kwam. "Boonman: "Daar gaat het niet om. Het moet er om gaan of je wilt uitstralen dat je het samen echt gaat doen."

Het woord 'ambitie' is vaak gevallen, aldus Suzanne Bosman. Peter Kee ziet dat ook wel terug. "Je merkt dat iedereen blij is met alles wat ze naar binnen hebben gehaald." Het lijkt er volgens hem op dat alle partijen iets teweeg willen brengen. Ik merk nog niet dat de oppositie met scherp schiet, behalve dan de immigratieparagraaf, waar het stempel van VVD en CDA op staan.

Boonman ziet dat toch anders: "Ze willen er samen tegen aan gaan, maar het zijn vier verschillende partijen met vier verschillende richtingen. Wat is nu de kleur van dit kabinet? Het moet de sfeer weergeven van het land. Een midden-rechts kabinet is dit. Veel wordt aan het klimaat gedaan. Maar klimaatverandering tegengaan is niet meer links of rechts, elk normaal mens is het er wel over eens dat daar iets aan gedaan moet worden.

Politiek moet ook gaan over de wereld om ons heen

Zowel Kee als Boonman viel het op dat de uitstraling is wel heel Nederlands. Europa valt volgens hen pas voor het eerst op pagina 49. "Boonman: Wij zijn echt een klein land. De grootste van de kleinste landen in Europa en onvoorstelbaar afhankelijk van de omliggende landen. Dit regeerakkoord gaat wel heel erg over Nederland. Politiek moet ook gaan over Europa en de buitenwereld."

Kee: "Er zit veel in om de identiteit van Nederland te benadrukken, zoals het Wilhelmus." D66 is volgens Kee wel tevreden over de Europa-paragraaf die is opgenomen." Maar heel veel bijzonders staat er niet in, meent Boonman. "Een kritische opmerking over Turkije misschien. En dat alle landen in de Eurolanden zich moeten houden over de begrotingsafspraken. Maar de echte discussies staan hier niet in, over Brexit bijvoorbeeld."

Wat Boonman betreft houden ze heel veel rekening met de Eurosceptici die zich ook in de Kamer bevinden. Nederland zou je moeten presenteren als onlosmakelijk onderdeel van Europa en zo zou je het in de inleiding al moeten hebben presenteren."

Meer over Boonman: Rutte onder curatele bij Buma en Pechtold

Ster advertentie
Ster advertentie