Binnenland

Transgenders grijpen zelf naar hormonen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Transgenders grijpen zelf naar hormonen

Nanne is een hormoonbehandeling aan het volgen om van vrouw te veranderen in een man. Niet onder doktersbehandeling, maar met hormonen die hij zelf via internet regelde. En hij is niet de enige. Ongeveer een kwart van de transgenders gaat zelf op zoek naar hormonen om van geslacht te veranderen. Ze vinden dat ze te lang moeten wachten op een officiële behandeling. Ze injecteren zelf testosteron, slikken oestrogeen of smeren hormoonzalfjes zonder toezicht van een arts. En dit is niet altijd zonder risico.

Het duurt minstens anderhalf jaar voor transgenders via een genderpoli aan hormonen kunnen komen. Bij Nanne moest na een eigenhandige hormooninjectie zelfs ambulancepersoneel aan te pas komen.

Dit moet anders, vindt D66. Sjoerd Sjoerdsma stelde Kamervragen aan minister Edith Schippers. Zij wil meer zorg voor transgenders en een betere verspreiding. Maar dat lost niet het hele probleem op. Want de transgenders zelf vinden het eigenlijk het raar dat ze een heel psychologisch traject moeten afleggen voor ze van een arts hormonen krijgen. Toen ze zich aanmelden waren zij er allang uit: behandeling, en wel nu.

Transgenders gaan zelf aan de slag met hormonen

In Radio EenVandaag een gesprek met Nanne over de beslissing om zelf de hormoonbehandeling te starten. Daarnaast spreken we Eveline van den Boom, zij deed onderzoek naar het gebruik van hormonen door transgenders. Ook een reactie van Sjoerd Sjoerdsma over zijn kamervragen, en van Martin den Heijer van het VU Medisch Centrum over de gevaren van het zelf toedienen van hormonen.

Ster advertentie
Ster advertentie