Binnenland

Oranje Europees kampioen na spectaculaire finale

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oranje Europees kampioen na spectaculaire finale

[NOS] De Nederlandse voetbalsters zijn Europees kampioen. In Enschede won Oranje de finale van het EK in eigen land met 4-2 van Denemarken.

In opnieuw een vol en oranje gekleurd stadion in Enschede kende de ploeg van Sarina Wiegman een valse start. Kika van Es legde de Deense Sanne Troelsgaard al in de beginfase in het strafschopgebied neer. Nadia Nadim schoot vervolgens de bal uit de toegekende penalty onberispelijk binnen.

Het antwoord van Nederland liet niet lang op zich wachten. De snelheid van Shanice van de Sanden werd optimaal benut via een lange bal van Jackie Groenen. Uit de voorzet vanaf rechts van Van de Sanden kon Vivianne Miedema de 1-1 binnentikken.

Het spel golfde op en neer. Na 28 minuten was het Oranje dat op voorsprong kwam. Lieke Martens draaide weg bij haar tegenstandster en schoot vervolgens met een diagonaal afstandsschot raak.

Mooie vrije trap Spitse

Terwijl de 30.000 supporters op de tribunes nog aan het bijkomen waren van de 2-1, kwam Denemarken langszij. Na balverlies van Daniƫlle van de Donk werd Pernille Harder vanaf de helft van Denemarken in de diepte weggestuurd.

Anouk Dekker gaf de Deense aanvoerster veel ruimte en daar wist Harder wel raad mee.

Vijf minuten na rust liet ook de Nederlandse aanvoerster van zich horen. Met een bekeken schuiver uit een vrije trap zette Sherida Spitse Oranje opnieuw op voorsprong.

In de fase die volgde werden de ruimtes op het veld groter en kreeg Oranje de kans om de wedstrijd te beslissen, maar Miedema miste met een volley van dichtbij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Weer Miedema

Naarmate de klok in het stadion dichter bij de 90ste minuut kwam, werd het meer en meer overleven voor het thuisland. Totdat Miedema in de 88ste minuut de beslissende 4-2 erin knalde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie