Binnenland
KRO-NCRV

LTO Nederland: we gaan niet naar Flevoland

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. LTO Nederland: we gaan niet naar Flevoland

Wat wordt de toekomst van de boeren in Nederland nu de formatie nog steeds niet is afgerond? De landbouworganisatie LTO Nederland wil zo snel mogelijk duidelijkheid, maar wil niets weten over inkrimping van de veestapel of een verplichte verhuizing van boerenbedrijven zoals vanochtend in De Telegraaf te lezen was. "We gaan niet naar Flevoland", zegt voorzitter van LTO Nederland, Sjaak van der Tak, tegen Sven Kockelmann in het programma 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Flevoland

'Boer weg bij natuur', kopt De Telegraaf vandaag, die de berichtgeving baseert op drie goed ingevoerde bronnen. De formerende partijen willen boeren die nu nog dicht bij kwetsbare natuurgebieden zitten verleiden te verhuizen naar Flevoland.

Het bericht is in lijn met die andere onthulling vanochtend van het in de trein gevonden geheim formatiestuk van CDA en VVD dat in handen kwam van de Volkskrant. Uit dat stuk blijkt dat er een miljardenfonds komt om de stikstofproblemen op te lossen. 14 tot 19 miljard, bovenop de reeds uitgetrokken miljarden voor de uitkoop of verplaatsing van boeren. Voor een grondige herinrichting van het landelijk gebied, zoals de partijen het zeggen. En dat is dan weer geheel in lijn met het bericht, maandag in het AD, dat er een miljardenplan op tafel ligt om uit de stikstofcrisis te komen en dat het mes diep in de veestapel snijdt rondom natuurgebieden. Vandaag gaat de formatie verder en praten de partijen door, ook over het in de trein achter gelaten stuk.

Nieuw land in Noordzee

Sjaak van der Tak van LTO Nederland benadrukt dat er een strijd om de ruimte in Nederland zal komen. Het nieuwe kabinet heeft het over een verhuizing naar Flevoland voor de boeren, weg van de Natura2000-gebieden. Maar zo zegt Van der Tak: "Wij zijn voor de plannen voor een nieuw stuk land in de Noordzee. Kijk naar een functie voor dat nieuwe land. Daar zou je kunnen wonen, er is plek voor wat industrie en dan is er ook plek voor de piekbelasting van stikstof."

Een verhuizing naar Flevoland vindt CDA-politicus en huidig voorzitter van LTO Nederland Van der Tak denken in korte termijn en weinig zinvol. "We hebben een perspectief nodig van drie tot vier kabinetsperiodes. Nederland is een fantastisch land voor landbouw als je kijkt naar de grond, het klimaat, de logistiek, onze boeren en de agribusinessbedrijven. Wij doen ertoe, dus geef ons de ruimte."

En wat dan doe we dan aan het stikstofprobleem? Daarvoor heeft LTO Nederland samen met VNO-NCW en andere organisaties dit voorjaar een plan opgesteld waarvan hij hoop dat dat met de formatie wordt meegenomen.

LTO Nederland: wij gaan niet naar Flevoland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie