Binnenland

Van 't Hek: niet in de polonaise van een sporter meelopen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van 't Hek: niet in de polonaise van een sporter meelopen

[NOS] "Wij gaan te vaak mee in de polonaise van een sporter die zegt dat hij goud gaat winnen op de Olympische Spelen." Presentator en voormalig tophockeyer Tom van 't Hek vindt dat de sportjournalistiek sporters moet aanspreken op hun prestaties en niet op de verwachting die ze uitspreken op een gouden medaille. Dat zei hij in het Sportforum van Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1.

"De Franse wereldkampioen zei in een Franse krant dat hij blij was dat hij tegen Henk Grol mocht. Op basis van de laatste vier jaar is dat een heel logische uitspraak. Maar als iemand opschrijft dat hij wel een medaille kan halen, loopt de hele Nederlandse sportpers daar achteraan. Die hebben het judo niet gevolgd blijkbaar."

Volgens Van 't Hek moet de journalistiek sportuitslagen volgen. "De hockeydames hebben vier finales op rij verloren. En Ranomi Kromowidjojo heeft in de afgelopen twee jaar nauwelijks aansprekende uitslagen gezwommen. En wij gaan er allemaal maar in mee als zij zegt dat ze gaat winnen. De gouden medailles worden gewonnen door mensen die in een opgaande lijn bezig zijn, zoals Sanne Wevers, Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal.

Arno Vermeulen, chef voetbal bij de NOS, is het niet met Van 't Hek eens. "Er was helemaal niet zo'n polonaise. Henk Grol heeft al twee keer brons gewonnen. Hij is niet de grote favoriet, maar kan wel het goud behalen. Ook van Epke wisten we dat het na alle blessures wonderbaarlijker zou zijn als hij zou winnen dan als hij zou verliezen. Ik heb die nuance wel vaak gelezen."

Ook de zaak-Yuri van Gelder passeerde de revue. "Het is de grootste flater van de Spelen van NOC*NSF", zegt Vermeulen. "Nu zegt Maurits Hendriks alleen dat de communicatie niet goed was, maar ik vind de beslissing in de kern verkeerd. In een klas is er altijd eentje die buiten de lijntjes kleurt. Als de turnbond hem zo vervelend vindt, hadden ze Van Gelder daar moeten houden en hem pas na de Spelen weg moeten schoppen."

"Er stond nog een rekeningetje open", denkt sportjournalist Edwin Struis. "Maar hij is wel een volksheld geworden, zonder dat hij het zelf gewild heeft. Die oefening op Lowlands vond ik fantastisch, het gejuich van tienduizend man. Heel mooi."

Vandaag worden de Nederlandse medaillewinnaars vanaf 13.30 uur gehuldigd in de RAI in Amsterdam. NPO Radio 1 doet verslag

Ster advertentie
Ster advertentie