Binnenland
BNNVARA

Het erfrecht is toe aan modernisering: 'Er is hier veel aan de hand'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Het erfrecht is toe aan modernisering: 'Er is hier veel aan de hand'

Volgens deskundigen is het erfrecht toe aan modernisering. Het stamt namelijk al uit de jaren '50. De huidige regels houden geen rekening met samengestelde gezinnen en dat mensen veel autonomer zijn geworden. Bovendien overlijden er steeds meer mensen uit de babyboomgeneratie en is er steeds meer vermogen. Marije de Rooij is hoofdredacteur van website en magazine 'Alles over Erven' en vertelt erover in De Nieuws BV.

Voor veel samengestelde gezinnen geldt de wettelijke verdeling. Deze werkt prima voor gezinnen waar ouders die kinderen hebben gekregen altijd getrouwd zijn gebleven. Bij samengestelde gezinnen is dat een stuk ingewikkelder.

Als een ouder overlijdt, gaat al het erfgoed naar de stiefouder. Als kind moet je dus wachten tot deze stiefouder is overleden, om de erfenis van je eigen ouder te ontvangen. Als er een groot leeftijdsverschil is tussen beide ouders, kan het zijn dat een kind heel lang moet wachten. In veel gevallen verwatert contact tussen stiefouder en kind na het overlijden van een ouder. Het kan dan best ingewikkeld zijn om het rechtmatige erfdeel nog te ontvangen na het overlijden van de stiefouder.

Als je niet oplet, erf je ook schulden

Bij de automatische manier van aanvaarden, de zuivere aanvaarding, krijg je de bezittingen van de erfenis, maar ben je ook aansprakelijk voor de schulden van de overleden persoon, vertelt De Rooij: "Als de schulden groter zijn dan de bezittingen, moet je uit het privévermogen deze schulden betalen."

De Rooij zou graag zien dat er in Nederland een verandering gaat plaatsvinden. Zij wil dat het op de politieke agenda komt, want het erfrecht is al 70 jaar oud en is dus aan modernisering toe.

In andere landen is het beter geregeld

In Duitsland en België is er de mogelijkheid om een erfovereenkomst te maken. Hier kan, in tegenstelling tot bij een testament, daarna niet meer van af worden geweken. Door zo'n erfovereenkomst op te stellen ontvangen kinderen direct na het overlijden van een ouder hun rechtmatige erfdeel en hoeven ze niet te wachten tot de stiefouder ook is overleden. In Nederland is dit echter nog niet mogelijk. Hier moet de wet voor worden aangepast.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie