Binnenland
AVROTROS

Acht miljoen orgaandonoren, zonder Menno uit Arnhem was de donorwet er nooit geweest

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Acht miljoen orgaandonoren, zonder Menno uit Arnhem was de donorwet er nooit geweest

De donorwet uit 2020 werpt zijn vruchten af. Ruim 8 miljoen Nederlanders stellen hun organen bewust beschikbaar na hun overlijden, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat zijn er 2,5 keer meer dan 10 jaar geleden. Die donorwet was er waarschijnlijk nooit gekomen zonder de inspanning van één man uit Arnhem, Menno Loos. Orgaandonatie kwam heel dichtbij toen zijn goede vriend in 2008 en nieuwe lever nodig had.

De goede vriend van Menno had vanwege een stofwisselingsziekte een nieuwe lever nodig. Dat lukte, maar het opende Menno's ogen: "Het was vooral zijn vrouw die zag dat het niet goed geregeld was. De oude wet werkte niet. Het was goed bedacht, maar slechts 40 procent maakte een keuze. Maar liefst 60 procent deed dat niet en de overheid vertelde nooit dat als jij niet kiest, dat dan de familie moest beslissen op een onmogelijk moment."

'Onwerkelijk'

Daarom startte Menno tien jaar geleden een burgerinitiatief: "Ik dacht: dat varkentje gaan we even wassen." Dat bleek nog niet zo eenvoudig. In eerste instantie strandde het burgerinitiatief in de Tweede Kamer. Ook jaren later, in 2018 was het spannend of er genoeg politieke steun zou zijn.

De VVD was verdeeld, Henk Krol twijfelde en een kamerlid van de Partij voor de Dieren kwam te laat voor de hoofdelijke stemming. Ternauwernood werd de nieuwe donorwet aangenomen: 75 voor en 74 tegen. Menno Loos: "Het was onwerkelijk. Op een gegeven moment is het er. Dat gevoel was onbeschrijfelijk."

Pia Dijkstra

Het leverde ook veel emotie op bij kamerlid Pia Dijkstra. De D66-prominent werd het gezicht van de donorwet. Op de vraag of eigenlijk niet Dijkstra, maar Menno Loos als motor achter de wet moet worden gezien zegt hij: "Succes heeft vele vaders, maar één moeder en dat was Pia Dijkstra. Die heeft het echt fantastisch gedaan. Achter de schermen heb ik ook aan wat touwtjes getrokken."

Onlangs verscheen het boek 'Dat bepaal je zelf - tien jaar strijden voor een nieuwe donorwet, waarin Menno Loos de strijd van de afgelopen tien jaar voor een betere donorwet beschrijft. Wat hem betreft is het succes nu echt aangetoond: "75 procent heeft een actieve keuze gemaakt, dat was maar 40 procent. 90 procent zegt de wet te kennen. Die mensen weten ook dat ze op 'geen bewaar' staan, dus dat ze donor zijn. Kortom enorme winst."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie