Binnenland
NOS

GGD: onze teststraat is niet inzetbaar voor de testsamenleving

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GGD: onze teststraat is niet inzetbaar voor de testsamenleving

De GGD is niet van plan mensen zonder klachten te gaan testen als die test alleen bedoeld is om met een testbewijs veiliger te kunnen laten deelnemen aan het sociale leven. Het testnetwerk van de GGD'en is niet inzetbaar voor het openen van de samenleving met sneltests, zegt GGD-voorman Andre Rouvoet in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Bestrijding virus

Volgens Rouvoet is de GGD-capaciteit bedoeld voor de bestrijding van het coronavirus: "De GGD is er voor de publieke gezondheid, daar ligt onze opdracht. Als er ergens uitbraken zijn, kunnen we risicogericht grootschalig testen. Ik waak ervoor dat we onze capaciteit gaan inzetten voor andere doelen dan de virusbestrijding."

De GGD gebruikt nog geen derde (50.000 tests) van zijn dagelijkse capaciteit, maar Rouvoet zegt dat de overige tests niet voor dit doeleinde gebruikt zullen worden. "De taak om preventief te testen zonder aanvullende reden ligt primair bij het bedrijfsleven of het onderwijs en niet bij de GGD. Dat is zo met het kabinet besproken."

GGD

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie