Binnenland
NOSNTR

Niet iedereen staat te springen om een vaccinatie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet iedereen staat te springen om een vaccinatie

Nu de eerste prik gezet is, is "de stap naar de volgende fase" ook voltooid. Aldus intensivist Diederik Gommers. Maar niet alle mensen die het vaccin mogen ontvangen willen dat ook. Zoals verpleegkundige Marjolein Plessen, die werkt met ouderen en kwetsbare mensen.

Video niet beschikbaar

"Het is absoluut niet zo dat ik tegen vaccinaties ben of geloof in een complottheorie. Ik vertrouw erop dat er naar dit vaccin goed gekeken is", zegt ze in Nieuws en Co. "Maar ik denk dat het vooral bedoeld is voor kwetsbare mensen en ouderen. Niet voor jonge mensen."

Marjolein heeft zelf corona gehad, in maart. "Zes maanden later ben ik nog eens getest. Ik had nog steeds antistoffen in mijn bloed." Ook dat speelt mee in haar keuze om het vaccin niet te nemen. "Ik heb niet de illusie dat ik volledig immuun ben, maar vertrouw er wel op dat als ik nog een keer corona krijg, dat ik het aankan."

Openheid

De verpleegkundige voelt geen druk vanuit haar werk om het vaccin te nemen. Toch krijgt ze van sommige collega's wel felle reacties. "Die begrijpen het niet. Zij vinden dat we mensen moeten beschermen. Maar ik houd me verder gewoon aan de maatregelen."

Ze merkt dat er in haar werkomgeving niet veel gesproken wordt over de keuze. "Ik merk dat er van je verwacht wordt dat je je vaccineert. Het blijft lastig om aan te geven dat je het niet wil."

Bescherming

"Veel collega's vinden dat ze moeten vaccineren om patiƫnten te beschermen. Maar vaccineren doe je voor jezelf." Voor Marjolein is het belangrijker dat kwetsbare groepen gevaccineerd worden.

En ook al neemt ze het vaccin niet nu, ze sluit niet uit dat ze in de toekomst wel een prik laat zetten. "Als mijn gezondheid toch minder wordt, of mijn lichaam. Als ik meer risico loop, ga ik het opnieuw overwegen."

niet vaccineren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie