Binnenland
AVROTROS

Supportersvereniging Ajax noemt doorspelen competitie 'onbehoorlijk bestuur'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Supportersvereniging Ajax noemt doorspelen competitie 'onbehoorlijk bestuur'

"Het is onbehoorlijk bestuur", zegt Fabian Nagtzaam, directeur van supportersvereniging Ajax, over het feit dat de KNVB vanaf 19 juni de wedstrijden in het betaald voetbal wil hervatten. Burgemeesters, een aantal clubs en spelers zien het niet zitten.

Burgemeesters willen dat er niet meer gevoetbald wordt in het betaald voetbal, maar de UEFA wil dat de competitie met nog 8 of 9 wedstrijden te gaan wordt afgemaakt. De KNVB gaat daarin mee. Desnoods zonder publiek. De organisatie zou de wedstrijden zo rond 19 juni weer willen hervatten.

'Onbestaanbaar dat je dit niet eerst checkt'

De directeur van de grootste supportersvereniging van Nederland, die van Ajax, kan er geen begrip voor opbrengen. "Het is echt onbestaanbaar dat je vooraf geschetste scenario's niet checkt, met in dit geval de burgemeesters."

Als de competitie nu zou stoppen, zou Ajax winnen, gevolgd door AZ en dan Feyenoord op plek 3. "Maar wij zien onszelf dan absoluut niet als winnaar", zegt Nagtzaam.

"Het hele betaalde voetbal heeft dan in dit geval verloren. Net als de hele maatschappij. Wij vinden het absoluut niet kunnen dat de KNVB zichzelf buiten de maatschappij plaatst."

'Chantage vanuit de UEFA'

Nagtzwaam laat weten dat er ook een onderzoek is gehouden onder supporters en het merendeel ziet doorgaan met de competitie niet zitten. "Het merendeel wil volgend jaar gewoon weer gezond op de tribune zitten."

De directeur kan alleen naar raden naar de reden van de KNVB om door te willen spelen. "Maar wij denken dat het op dringend advies is van de UEFA, dat neigt naar chantage. Dan gaat het uiteindelijk om geld."

Voetballen zonder publiek?

Als er wordt doorgevoetbald zonder publiek zijn burgemeesters bang voor samenscholingen in de binnensteden, omdat supporters hun club willen supporten.

"Die ondersteunende diensten, zoals de politie en ambulances, die hebben het nu al druk genoeg. Willen we die dan ook nog gaan lastigvallen met voetbal in de zomermaanden? Ik denk het niet", zegt Nagtzwaam.

"Supporters zullen altijd bij elkaar komen. Het is een belevingssport. Daar is voetbal juist voor uitgevonden, voor het publiek. Spelen zonder zou het failliet zijn voor het voetbal."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie