Binnenland
NOSNTR

‘Dat de overheid zo met ons is omgegaan, gaat er tot m’n dood nooit meer uit’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Dat de overheid zo met ons is omgegaan, gaat er tot m’n dood nooit meer uit’

Belangen van de Groningers zijn stelselmatig genegeerd bij de gaswinning in hun provincie. Geld verdienen ging steeds boven de veiligheid van de omwonenden. Dat schrijft de parlementaire enquêtecommissie over in zijn eindrapport 'Groningers boven gas'. Sijbrand Nijhoff zat op de eerste rij tijdens de presentatie van dit eindrapport. Zijn boerderij, die al generaties lang in familie bezit is, raakte zwaar beschadigd nadat gaswinningen lokale aardbevingen veroorzaakten.

'Dat de overheid zo met ons is omgegaan, gaat er tot m’n dood nooit meer uit'

"Wij wisten alles al", vertelt Nijhoff in Nieuws en Co. "Als je veel rechtszaken gehad hebt met de tegenpartij, vooral met de overheid, weet je exact wat de insteek is. Deze dag is voor mij een verlossing, maar geen vernieuwing van feiten."

Toon

De toon van het rapport is hard tegenover de overheid. Daar is Nijhoff blij mee. "Het is nou zo: wat doet het parlement ermee? Wat doet het kabinet ermee? Ik heb gezegd: er moet een cultuurschok komen, het is hopelijk een cultuurschok in Den Haag. Het is niet alleen de gaswinning, het gaat maar door", zegt hij. "De toeslagenaffaire, de stikstof enzovoort. Gaswinning is een voorbode van hoe Nederland op dit moment bestuurd wordt. Vandaar dat ik ook zeg: er zal in Den Haag en cultuurschok nodig zijn. Ik hoop nou dat het gebeurd met de enquête."

Impact

Nijhoff vertelt dat zijn leven stilstond door de schade die ontstond bij de gaswinning. Het emotioneert hem. "Het is verpest en bedonderd. Wij zijn gewoon belazerd, bedonderd en bestolen. Paar dagen geleden heb ik gezegd: eigenlijk kan ik niet meer lachen. Dat is je vergaan", legt hij uit. "Mijn vrouw zei een paar dagen geleden: ik wou dat ik weer iets leuks tegenkwam. Constant word je er mee geconfronteerd in je hoofd. Dag én nacht. Als ik al anderhalf uur achter elkaar slaap, is het al veel. Het hele leven staat op z’n kop. Dat de overheid zo met ons is omgegaan, gaat er tot m’n dood nooit meer uit. Wat zijn wij beledigd door onze overheid."

"Wij krijgen wat het rapport betreft genoegdoening, maar wat is dat in Groningen? Ik wil dat Den Haag wakker wordt en echt naar Groningen komt met financiën."

Conclusies

In het rapport staat 'Groningers boven gas'. Nijhoff moet nog zien of dat gaat veranderen. "Geld gaat boven de mens, misschien dat dat anders wordt. Het gas weet ik niet, of ze de moed hebben om hem 100 procent dicht te gooien, weet ik ook niet."

Volgens hem moet er nu één ding echt zo snel mogelijk gebeuren. "Dat de overheid, en nu meneer Vijlbrief, ziet dat de IMG vooral de schadeafhandeling normaal als schade gaan behandelen. Die hele omgekeerde bewijslast helpt geen ene malle moer. Niets helpt dat."

NC gedupeerde groningen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie