Binnenland
BNNVARA

Geen kapvergunning nodig: kaalslag in Arnhem

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen kapvergunning nodig: kaalslag in Arnhem

Er is een kaalslag aan de gang in Arnhem sinds er geen kapvergunning meer nodig is om bomen weg te halen. Arnhem gaat daarom het beleid onder de loep nemen. Bewoners roeren zich en boomverzorger Lodewijk Lamers weigert voortaan gezonde bomen te kappen. Hij vertelt erover in Vroege Vogels.

Wat is er aan de hand met het kapbeleid van Arnhem?

Op zijn site staat: "Takkenwerk Boomverzorging verzorgt en begeleidt alle levensfasen van uw boom." Maar bij het kappen van een boom wil Lamers alleen nog betrokken zijn als een boom echt ziek is of een veiligheidsrisico vormt. Gezonde bomen velt hij niet langer.

Quote

Sinds er geen kapvergunning meer nodig is, worden er veel meer bomen omgezaagd

Lodewijk Lamers

Geen kapvergunning nodig

In sommige gemeenten is een kapvergunning aanvragen niet meer nodig. Er bestaat in die gemeenten een lijst met bomen die beschermd zijn. Je bent echter wel verplicht om de gemeente op de hoogte te stellen van je intentie om een boom te vellen. De gemeente zoekt dan uit of er voor die boom of bomen een kapvergunning moet komen.

De bomenstichting schat dat een handvol gemeenten geen kapvergunning meer kent en dat een derde van de gemeenten alleen bomen op de bijzondere bomenlijst nog beschermt. Alles wat daarbuiten valt is dan vogelvrij. Verder zijn er gemeenten die werken met een bomenlijst waarop alleen de gemeentelijke monumentale bomen staan en de rest kapvergunningvrij is.

Quote

Het gemak waarmee bomen worden weggehaald moet veranderen

Lodewijk Lamers

Bomen verdienen de ruimte

De afgelopen twee jaar ging het Lamers steeds meer dwars zitten. "Mensen besluiten soms heel snel om een prachtige, gezonde boom te laten rooien", vertelt hij. "Omdat er veel bladafval vanaf komt, of zaadjes. Dat wordt dan gezien als overlast."

Lamers: "Ik wil tot denken aanzetten. Bomen verdienen de ruimte. Het gemak waarmee ze worden weggehaald moet veranderen. Mijn standpunt heeft ook te maken met het bomenbeleid in Arnhem. Sinds er geen kapvergunning meer nodig is, worden er veel meer bomen omgezaagd."

Kapvergunning herinvoeren?

Binnenkort zal het kapbeleid van de gemeente worden geëvalueerd in samenspraak met inwoners van Arnhem. GroenLinks wethouder Bouwkamp benadrukt dat zorgvuldigheid bij het kappen van de bomen voorop zal staan, ook in de richting van de lijst die nog moet worden afgewerkt: "We trekken alles kritisch na.''

Bij onveilige situaties gaan de bomen altijd om. In Arnhem mogen bomen met een beschermde status niet gekapt worden, tenzij daar dringende redenen voor zijn. Voor andere bomen is geen kapvergunning meer nodig. Bouwkamp stelt dat het "in principe geen slechte gedachte is dit weer in te voeren".

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie