Binnenland
AVROTROSBNNVARAEOKRO-NCRVMAX

Aboutaleb spreekt zich uit tegen regionale aanpak criminaliteit: 'Moet eigenlijk landelijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aboutaleb spreekt zich uit tegen regionale aanpak criminaliteit: 'Moet eigenlijk landelijk'

Op dit moment is er geen landelijke taskforce om de problematiek rondom explosies aan te pakken. Volgens Dilan Yeşilgöz, de demissionair minister van Justitie en Veiligheid, moet dit regionaal gebeuren. "Het zou eigenlijk landelijk moeten. Maar ik weet niet hoe andere collega’s in het land erover denken", zegt Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, in Het Jaar van...

Het Jaar van... Ahmed Aboutaleb

Privacywet

Wat de aanpak van criminaliteit vooral lastig maakt, is dat instanties informatie over mensen niet met elkaar mogen delen volgens de privacywet. "Ik draag de opinie dat de Nederlandse wetgeving eerder criminelen beschermt en niet de gewone burgers", zegt burgemeester Aboutaleb daarover.

Regiegroep

"We zouden als burgemeesters wat meer middelen hebben", gaat Aboutaleb verder. Maar de privacywet is landelijk. "We komen er gewoon niet uit. Dat betekent dat de wetgeving niet goed in elkaar steekt." Samen met een regionale groep gaat Aboutaleb een "regiegroep" vormen en zoeken naar "andere manieren" van werken.

'Niet alle aandacht'

"Als wij het initiëren in de regio, hebben wij de minister niet nodig", vervolgt Aboutaleb. Dat haalt echter niet weg dat het landelijk georganiseerd zou moeten worden volgens de burgemeester. Maar met de huidige formatie en de afgelopen verkiezingen begrijpt Aboutaleb dat het op dit moment "niet alle aandacht" krijgt. "De politieke machine staat even stil."

Explosies

Het afgelopen jaar zijn het aantal explosies in Rotterdam verdrievoudigd. Hoewel de frequentie "wat is afgenomen" in de afgelopen paar weken, blijft het een groot probleem voor de burgemeester. "Wij maken heel veel aanhoudingen en er zijn zware straffen uitgedeeld", zegt Aboutaleb. "Ik vind het verrassend dat de aanwas na zoveel aanhoudingen nog steeds aanwezig is." Daarom pleit hij ook voor meer geld voor preventie. "Dat is belangrijk."

Ster advertentie
Ster advertentie