Binnenland
KRO-NCRV

Is carnaval de redding van het dialect?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is carnaval de redding van het dialect?

Het zuiden staat deze dagen weer 'op zunne kop'. En tijdens deze feestweek, hoor je het dialect meer dan normaal. Is carnaval misschien wel de redding van het dialect? We vroegen het Sjaak Kroon, emeritus hoogleraar Meertaligheid, bij de Taalstaat.

Sjaak Kroon over carnaval als redding van het dialect

"Als je vraagt of het de redding is van het dialect zeg je impliciet dat dialecten er slecht voorstaan. Dat is eerst de vraag die we moeten beantwoorden", zegt Kroon. "Dat is iets waar veel discussie over wordt gevoerd". Die angst was er heel lang geleden al, zegt Kroon. Maar de dialecten zijn er nog steeds. Hoewel het gebruik van dialect wel degelijk afneemt, zegt Kroon.

Tijdens carnaval is dialect overal

Maar met carnaval wordt er wel degelijk ineens meer dialect gesproken, vertelt de emeritus-hoogelaar. Je hoort het dan overal, "op plekken waar dat normaal echt niet gebeurt". Zo wordt de burgemeester ook toegesproken in het dialect en ook in de kerk ontbreekt het dialect niet.

Quote

'Carnaval is identiteit'

Sjaak Kroon, emeritus Hoogleraar Meertaligheid

En waarom er dan met carnaval ineens wel veel dialect gesproken wordt? "Dat heeft met identiteit te maken", zegt Kroon. "Mensen beleven carnaval als iets dat hoort bij hun identiteit." Het dialect is daarbij uitdrukkingsvorm, vertelt Kroon. "Dialect en carnaval zijn onlosmakelijk verbonden."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie