Binnenland
BNNVARA

Sekswerkers hebben wel de lasten, niet de lusten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sekswerkers hebben wel de lasten, niet de lusten

Sekswerkers hebben het zwaar. Niet alleen kunnen zij hun werk niet doen, de compensatie die voor veel ondernemers geldt is voor veel van hen niet beschikbaar. In De Nieuws BV bespreken seksclub eigenaar Natasha en prostitutiedeskundige Justine Le Clerq de problemen en eventuele oplossingen.

Sekswerkers kunnen, net als velen, hun werk niet doen. Op zich geen probleem, want er zijn genoeg regelingen waar de getroffen ondernemers aanspraak op kunnen maken om hun weggevallen inkomen te compenseren. Voor de sekswerker is dit echter niet altijd het geval.

Sluiting seksclubs

Zondagavond 15 maart gaat de kogel door de kerk: alle horeca en soortgelijke ondernemingen moeten binnen een half uur worden gesloten. "Dat was voor mij heel bizar," zegt Natasha, die een seksclub heeft in Groningen. "Rutte wist al langer wat er ging gebeuren en dan moet ik notabene via de tv vernemen, dat de seksclub binnen een half uur dicht moet."

Al anderhalve maand kan zij dan ook niets beginnen. De club valt onder strenge vergunningen, waardoor alternatieve invulling ook geen optie is. De dames die voor Natasha werken zijn dan ook terug naar hun land van herkomst. "Ze wachten daar totdat ik weer zeg, dat ze terug kunnen komen om te werken. Ze willen ook heel graag werken. Deze branche brengt altijd een risico met zich mee en dat risico zijn zij, en ook de klanten, bereid te nemen."

Problemen

Door de sluiting van de clubs ontstaan er in feite twee problemen. Het eerste probleem betreft de financiële ondersteuning van de sekswerkers. "Sekswerkers vallen onder de zogenoemde opting-in regeling. Dat is een regeling waardoor je wel belasting betaalt, maar niet als zzp'er staat ingeschreven," vertelt Le Clerq. "Dat betekent dat de sekswerkers niet in aanmerking komen voor de financiële compensatieregeling, die door de overheid in het leven is geroepen."

Quote

Er wordt gevreesd voor enorme schuldentoename onder sekswerkers.

Le Clerq

Een ondernemer die nu verlies lijdt door weggevallen inkomsten kan compensatie aanvragen bij de overheid. Veel sekswerkers hebben die mogelijkheid niet, en komen daardoor in financiële problemen. "Er wordt gevreesd voor enorme schuldentoename onder sekswerkers. De vaste lasten lopen namelijk gewoon door", aldus Le Clerq.

Illegaliteit

Een daaruit voortkomend probleem, is dat sekswerkers het illegale circuit in gaan. Dat kan, omdat de vraag naar sekswerkers blijft. "Ik heb de telefoon van de seksclub doorgeschakeld naar mijn mobiele telefoon en wordt dagelijks gebeld door klanten of er niet iets mogelijk is. Mannen willen gewoon seks, dat verandert niet door deze crisis", vertelt Natasha.

Ook Le Clerq ziet dat er steeds meer sekswerkers illegaal gaan werken, om de voortdurende kosten te kunnen dekken. "Sekswerkers hebben vaak dure huizen, omdat ze niet in aanmerking komen voor een woning, of hun bankrekening wordt geweigerd. Door het wegvallen van hun inkomsten komen ze direct in de schulden. Dan is er voor velen nog maar één mogelijkheid: illegaal doorwerken."

Quote

Mannen willen geen webcam of dansje. Ze willen niet kijken, ze willen doen.

Natasha, eigenaar seksclub

Oplossing

Natasha ziet wel een aantal mogelijkheden. Volgens haar houden seksclubs zich al heel strikt aan regels van de GGD. De hygiëne in een club is van hoge kwaliteit en daarnaast heeft zij gemiddeld vijf klanten per dag in de seksclub. "Ik raak eerder in de Jumbo besmet dan in mijn seksclub." Als het aan haar ligt kunnen de seksclubs dus wel weer open, vooral in het Noorden van het land, waar bijna geen corona meer is.

Quote

Ik raak eerder in de Jumbo besmet dan in mijn seksclub.

Natasha

Le Clerq vindt niet dat seksclubs een uitzondering op de regel moeten worden, maar ziet ook mogelijkheden: "Allereerst moet Den Haag gaan praten met de branche, om te kijken hoe het probleem van illegaliteit tegen gegaan kan worden. Daarnaast is het goed als voor een bepaalde periode de vergunningen worden versoepeld. Sekswerkers zijn namelijk heel inventief. Laat ze een paal neerzetten en serveer een kom erwtensoep en dan kan je mensen ook een leuke avond bezorgen", aldus Le Clerq.

Natasha ziet overigens niet goed, hoe vermaak op afstand gaat werken. "Mannen willen geen webcam of dansje. Ze willen niet kijken, ze willen doen."

Politiek

In Den Haag zien ze ook dat sekswerkers in de problemen komen. De ChristenUnie, Partij van de Arbeid en het CDA hebben inmiddels de krachten gebundeld en gezamenlijke kamervragen gesteld. Bevredigende antwoorden hebben ze naar eigen zeggen nog niet gekregen. Ze blijven zich daarom inzetten voor meer hulp, voor deze groep sekswerkers die nu tussen wal en schip vallen.

Sekswerk op anderhalve meter

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie