Binnenland
NOS

Artsen op spoedeisende hulp slaan alarm: 'Je hebt het gevoel continu tegen een muur te staan'

  1. Nieuwschevron right
  2. Artsen op spoedeisende hulp slaan alarm: 'Je hebt het gevoel continu tegen een muur te staan'

Artsen op de spoedeisende hulp waarschuwen dat een totale verstopping dreigt van de acute zorg. Er moeten dringend extra maatregelen komen voor de korte en de lange termijn, schrijft de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) in een persbericht. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met voorzitter David Baden van de NVSHA.

Video niet beschikbaar

Door het stijgende aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames is het traject voor en na de intensive care volgens de NVSHA overbelast. Daarbij spelen personeelstekort en -uitval een grote rol volgens de branchevereniging, bovenop de vrees voor een naderende griepepidemie.

Tekort

Verschillende artsen vertellen in het persbericht anoniem over de situatie op de werkvloer. "Er rijden hier allemaal ambulances rondjes die hun patiënten niet kwijt kunnen. Dit heeft niets met IC-bedden te maken", aldus een van de artsen die zeggen dat er een algemeen tekort aan ziekenhuisbedden is. Ook zeggen artsen dat er op sommige plekken een opnamestop is ingesteld.

NVSHA-voorzitter David Baden had gehoopt dat het kabinet dinsdag strengere maatregelen zou nemen. Want zelfs bij een hoge vaccinatiegraad leidt het openhouden van bijvoorbeeld horeca, stadions en de winkels in combinatie met slechte handhaving tot onhoudbare problemen in de zorg, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Opnamecapaciteit

"Het eerlijke verhaal is dat je niet alles kunt hebben: een volledig open maatschappij en de zorg kunnen leveren die mensen nodig hebben." Hij stuurt aan op aanvullende maatregelen om de coronacijfers terug te dringen, de opnamecapaciteit te vergoten en de instroom van personeel te bevorderen.

De afgelopen tijd hebben ook IC-artsen alarm geslagen over de toestroom van patiënten. Meerdere ziekenhuizen hebben tijdelijk opnamestops ingesteld. "Wat we zien is dat er steeds meer ambulances komen met patiënten, terwijl er geen opnamecapaciteit is", aldus Baden. Een gemiddelde avond- of nachtdienst begint volgens hem met een tekort aan verplegend personeel. "Je hebt het gevoel continu tegen een muur te staan. Daardoor wordt de werkdruk nog hoger, wat weer leidt tot meer uitval. Zo ontstaat een vicieuze cirkel."

R1JN spoedeisende hulp

Ster advertentie
Ster advertentie