Binnenland
NOS

Tips voor heet weer: zoek de koelte op en blijf drinken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tips voor heet weer: zoek de koelte op en blijf drinken

Het wordt deze week tropisch warm in Nederland en dat betekent niet alleen plakkerige kleding en dorst, maar ook dat het Nationaal Hitteplan van kracht is. Wat doet die hitte eigenlijk met een mensenlichaam?

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar zo'n 30 graden. Die hitte is vooral gevaarlijk voor kwetsbare groepen zoals ouderen en chronisch zieken. Toch kunnen ook kerngezonde mensen er behoorlijk wat last van hebben. Ons lichaam moet namelijk hard werken om de hitte de baas te zijn, vertelt thermofysioloog Hein Daanen in NOS Met het Oog op Morgen. “Tijdens dit soort warme dagen is het voor je lichaam lastig om hitte kwijt te raken. Het kan alleen door het verdampen van zweet”.

Hoogleraar Rein Daanen over hitte(stress)

Als het niet lukt om de hitte weg te voeren, kan je lichaamstemperatuur boven de 37 graden komen. “Als het zweet van de voorhoofd druipt, moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Je hebt dan namelijk geen koeling meer."

Oproep: let op ouderen

Tijdens een hittegolf gaat het sterftecijfer iets omhoog, weet Daanen. Het Rode Kruis heeft daarom opgeroepen om ouderen en andere zwakkere groepen beter in de gaten te houden.

De hitte heeft nog een ander onverwacht effect. Op dagen met ongekend hoge temperaturen, worden mensen gewelddadiger. “Als het een beetje warm is worden mensen rustiger, maar boven bepaalde temperatuur kan het leiden tot discomfort. En dat kan weer leiden tot een toename van agressie.” Uit onderzoek zou blijken dat het aantal misdaden en moorden toeneemt bij hitte.

Terug naar de hitte in Nederland want hoe kan je die het beste te lijf te gaan? Drinken, drinken en nog eens drinken, zegt Daanen. “'Een lichaam dat is getraind in zweten, past zich aan de omstandigheden aan. Het koelt zichzelf af door nog meer te gaan zweten en dat levert weer uitdrogingsgevaar op. Constante aanvoer van vocht is dus heel belangrijk.

Ster advertentie
Ster advertentie