Binnenland

Argos wint Zilveren Reissmicrofoon

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Argos wint Zilveren Reissmicrofoon

Het onderzoeksprogramma Argos heeft de Zilveren Reissmicrofoon 2017 gewonnen. Dat is vrijdag bekend gemaakt bij de uitreiking van de Nipkowschijf in Het Ketelhuis in Amsterdam.

Ook Nachtzuster en Bernard Hammelburg waren dit jaar genomineerd. Vorig jaar won Adres Onbekend de prijs. Argos is al jarenlang een van de weinige journalistieke onderzoeksprogramma’s op de Nederlandse radio.

De jury over Argos:

"Met een niet-aflatende doortastendheid speuren de makers de wereld af naar misstanden.

Hier geen gezellig gekeuvel over de faits divers van het nieuws, maar ontmaskeringen, getuigenissen en verslagen van gebeurtenissen die maar al te vaak verloren gaan in de om aandacht schreeuwende nieuwtjes van de dag.

De vorm van het programma is zeer afwisselend en varieert van een studiogesprek tot een serie indringende reportages uit, bijvoorbeeld een seniorenflat in Nieuw-Vennep. Dat klinkt saai, maar dat is het niet bij Argos.

Argos bewijst al vele jaren een belangrijke pilaar onder het dagelijks nieuws op Radio 1 te zijn. Wij hopen dat dat nog heel lang zo zal blijven, want een zichzelf respecterende nieuwszender kan niet zonder een achtergrondprogramma als Argos."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

OVT

OVT programmamaker Mathijs Deen kreeg een eervolle vermelding voor zijn reportage Het Spoor Terug: Shakespeare’s vluchtelingen. de jury van de Nipkowprijs: "De problematiek rond vluchtelingen die naar Europa komen is een van de belangrijkste thema’s van onze tijd. Toch is het heel lastig om er steeds opnieuw aandacht voor te vragen. Mathijs Deen lukt het om in deze fascinerende reportage te laten horen dat ditzelfde onderwerp in Shakespeare’s tijd ook al speelde. Hij verweeft heden en verleden en literaire fictie met werkelijkheid. Zijn radioreportage geeft zo inzicht in xenofobie die al zo oud is als de mensheid zelf."

Luister hier:

Het Spoor Terug, Shakespeare's Vluchtelingen, 11.25

Ster advertentie
Ster advertentie