Binnenland
MAX

Onterechte schadevergoedingen Groningen: 'Ik kan er met mijn verstand niet bij'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Onterechte schadevergoedingen Groningen: 'Ik kan er met mijn verstand niet bij'

Uit een artikel van NRC blijkt dat huiseigenaren zonder aardbevingsschade honderden miljoenen euro's aan schadevergoeding hebben gekregen. In Groningen zijn ze nu bang dat dit schadelijk is voor de beeldvorming. Jan Wigboldus, voorzitter van het Groninger Gasberaad, reageert in Villa VdB op het stuk.

Graaiende Groningers worden de mensen genoemd die onterecht een schadevergoeding hebben gekregen in Groningen. Wigboldus is niet verbaasd dat mensen onterecht gebruikmaken van de regelingen: "Dit had ik vooraf al verwacht. De Tweede Kamer wil dat de schade snel wordt afgehandeld. Daardoor heeft het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) ervoor gekozen om mensen een eenmalige vergoeding te geven."

"Door de snelheid is er geen controle en daar maken mensen gebruik van." De wijk waar deze onterechte aanvragen zijn gedaan, ligt in Groningen-Zuid. Daar zijn relatief kleine beschadigingen zegt Wigboldus: "Het hoeft niet zo te zijn dat deze schade komt door de aardbevingen. Mensen melden zich gewoon aan en krijgen dan een voorstel waarna ze afzien van verdere claims."

Traag en veel controles

Deze schadevergoedingen worden snel uitgekeerd, maar in de rest van de provincie is dat niet het geval, zegt de voorzitter van het Groninger Gasberaad: "Daar zijn de schades groter en worden er meer controles uitgevoerd. Daarnaast zijn veel schades nog niet gemeld bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen. Het loopt al erg traag en daarom willen ze de kleine schades snel afhandelen." Jan Wigboldus is dan ook erg teleurgesteld dat mensen van deze vervelende situatie gebruik maken. "Ik kan er met mijn verstand niet bij en heb er geen goed woord voor over."

Kritiek vanuit Groningen

Groningers reageerden ook kritisch op het artikel. Zij vonden het stemmingmakerij en stellen dat mensen in de Randstad jaloers zijn op het geld dat de Groningers krijgen uitgekeerd. Op die jaloersheid wil Jan Wigboldus wel ingaan: "In 2016 is er onderzoek gedaan naar waar het geld naartoe ging dat Groningers kregen uitgekeerd. Het bleek dat al het geld opging aan hun huizen en ze er niks anders voor kochten. Ik heb geen reden om in te zien dat dat nu anders is."

Villa VdB 0410 graaiende groningers

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie