Binnenland
MAX

'Geef het aan de mensen zelf': miljarden voor de toekomst van Groningen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geef het aan de mensen zelf': miljarden voor de toekomst van Groningen

De provincie Groningen krijgt de komende dertig jaar miljarden euro’s van de overheid. De compensatie is bedoeld om de ereschuld in te lossen die is ontstaan na decennialange gaswinning in de regio. Het komt boven op het bedrag dat is vrijgemaakt om de regio te herstellen, vernieuwen en verstevigen. Maar wat is de beste bestemming voor zo’n enorme smak geld? Antropoloog en Groninger Jan Dirk Gardenier organiseerde onlangs een discussieavond daarover in zijn woonplaats Warffum. "Het is heel lastig om zo’n groot bedrag te overzien. Mijn idee is dan ook; maak het zo simpel mogelijk", vertelt hij in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Grote zorgen

Gardeniers grootste zorg is dat er te grote plannen bedacht worden voor de toekomst. "Grote plannen zijn vaak heel lastig uit te voeren. Ik ben ook bang dat het geld dan op de verkeerde plekken terecht komt. Het is tijd om een andere manier te bedenken hoe je het geld beschikbaar stelt aan het gebied en aan de mensen. Het vertrouwen in de overheid is al zo geschaad."

'Geef iedereen evenveel'

Gardeniers oproep is dan ook om zo veel mogelijk bestuurlijke lagen weg te halen als het gaat om de verdeling. "Probeer het zonder tussenkomst van iets of iemand te organiseren. Verdeel het geld onder de mensen die in het aardbevingsgebied wonen. Geef iedereen evenveel, zonder ingewikkelde berekeningen of je er dichtbij of verder weg vandaan woont. Nu zijn er in sommige dorpen wel vier verschillende regelingen."

"De afgelopen jaren is er heel veel geld hiernaartoe gekomen en besteed. Maar er is ook veel weggelekt naar het apparaat dat het verdeelde en controleerde. Als je het rechtstreeks aan de mensen geeft, bespaar je zo’n dertig tot veertig procent. Geef het dus aan de mensen zelf. Dat is heel simpel, maar er ligt wel een enorme drempel omdat iedereen dan wil weten of het wel goed besteed wordt. Maar Groningers zijn zich heel goed bewust dat ze dit geld niet moeten verbrassen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie