Binnenland
EO

Fysio's hebben het zwaar: 'Beroep in bestaansrecht bedreigd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fysio's hebben het zwaar: 'Beroep in bestaansrecht bedreigd'

Een recordaantal fysiotherapeuten stopt ermee omdat ze niet genoeg verdienen. 'Stille armen' worden ze door sommigen genoemd. Volgens de brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie wordt het vak zelfs in het bestaansrecht bedreigd. "Vijftien jaar lang zijn de tarieven van zorgverzekeraars niet verhoogd, maar de kosten wel gestegen", zegt voorzitter Guido van Woerkom in Geld of je Leven.

Fysiotherapeuten slaan alarm: 'Beroep in bestaansrecht bedreigd'

Jaarlijks bezoeken meer dan vier miljoen mensen de fysiotherapeut. Maar het blijkt moeilijk om er een goede boterham mee te verdienen. Ook voor fysiotherapeute Anita Betten wordt het steeds lastiger, zeker in een tijd van hoge inflatie: "Ik heb altijd keihard moeten werken en veel uren moeten draaien, maar aan het einde van het jaar sta ik zo ongeveer op nul. Dat is eind volgend jaar waarschijnlijk ook het geval. Het wordt een beetje uitzichtloos zo."

Toen ze achttien jaar geleden begon in het vak was er nog wel genoeg te verdienen. "Maar in de tussentijd is de fysio uit de basisverzekering gehaald en heeft marktwerking haar intrede gedaan. Sindsdien is er weinig vooruitgang. Ik denk dat ik al een jaar of vijftien stil sta qua tarivering en dat is natuurlijk indirect ons salaris."

'Schering en inslag'

Volgens Van Woerkom staat Bettens verhaal niet op zichzelf. "Vijftien jaar lang zijn de tarieven niet verhoogd, maar de kosten wel gestegen. Van levensonderhoud, energie, je medewerkers: het wordt steeds moeilijk om je praktijk op een goeie manier uit te oefenen. En dat is echt schering en inslag."

Het basistarief vanuit de zorgverzekering is zo’n 30 a 32 euro per halfuur, zegt Van Woerkom. "Voor de loodgieter ben je vaker toch meer kwijt." Onderhandelen met zorgverzekeraars is niet mogelijk: "Als beroepsvereniging kun je niet mee onderhandelen, zorgverzekeraars hebben geen tijd om met zoveel fysio’s rond de tafel te gaan zitten."

Zorgverzekeraars laten in een schriftelijke reactie weten dat de tarieven wel iets zijn verhoogd met een paar procent en dat ze de premiebetaler niet op kosten willen jagen.

"Het is natuurlijk merkwaardig dat je een premie betaalbaar wil houden door de beroepsgroep onder te betalen", vindt Van Woerkom. "Dat is een rare spanning die er in zit. We vinden ook dat de zorgverzekeraars meer moeten kijken: wat levert fysio nou op?"

Doorgaan of niet

Of fysiotherapeute Betten doorgaat of niet, daar twijfelt ze nog over. "Ik moet heel erg middelen, zorgen dat er altijd genoeg is. Ik heb twijfels of ik doorga. Twijfel omdat dit het mooiste vak is wat er bestaat en ik denk dat het veel waarde heeft. Maar de situatie moet veranderen, anders wordt het over een paar jaar niet meer haalbaar. Dan zal ik er iets anders bij moeten doen of echt moeten stoppen."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie