Binnenland
KRO-NCRV

Drugs en verslaving op Goeree-Overflakkee: 'Ik kom je zoon doodmaken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drugs en verslaving op Goeree-Overflakkee: 'Ik kom je zoon doodmaken'

Goeree-Overflakkee wordt al jaren 'het witte eiland' genoemd vanwege het vele drugsgebruik. Journalist Sanne Waldekker komt er vandaan, maakte drugsverslaving van dichtbij mee en vraagt zich in haar documentaire Onversneden Liefde af of het echt zo erg is op het Zuid-Hollandse eiland. Ze sprak erover bij Spraakmakers.

"Ik heb er altijd een antenne voor gehouden", zegt journalist en documentairemaker Waldekker over de drugsproblematiek op haar geboortegrond. Haar zus raakte verslaafd en Waldekker zag de dealers voor de school staan.

Nadat in 2019 rioolonderzoek was gedaan, bleek de hoeveelheid speed in het riool op Goeree naar verhouding vier keer hoger dan in Amsterdam. "De resultaten waren echt schokkend. In geen enkele andere Nederlandse gemeente is er zoveel speed gevonden in het water."

Verslaafde zoon

Het waren de Moedige Moeders die aandrongen op dit onderzoek. Eén van hen is Corrie Dupon. Ze strijdt als moeder van een verslaafde zoon al jaren voor meer aandacht om de drugsproblematiek op het eiland op de kaart te zetten en aan te pakken.

Toen haar zoon Maarten in de pubertijd kwam ging het steeds slechter met hem. "Het ene incident was nog grover en indringender dan het andere", zegt ze over die tijd. Dupon lag in scheiding en denkt dat dit de trigger was voor haar zoon, maar ze heeft ook nog twee dochters met wie het goed gaat.

'Dealers die je opbellen'

De situatie werd steeds heftiger en het hele gezin lijdt eronder. "Dealers die je opbellen en zeggen dat ze je zoon komen doodmaken of dealers die op de straathoek staan te wachten." Dat dit geen normale puberproblemen waren, had Dupon snel door.

Bij de Moedige Moeders is ze niet alleen. "Ik hoor allemaal dezelfde verhalen." Toch is deze problematiek al jaren bekend en zijn er verschillende initiatieven geweest om drugsgebruik tegen te gaan. "Het lijkt erop dat het bijzonder weinig geholpen heeft", zegt Waldekker. "We trekken nu weer dezelfde conclusies als toen."

Perfecte storm

Waldekker ziet veel overeenkomsten met andere gemeenten waar het drugsgebruik relatief hoog is, zoals in Volendam of op Urk. Verveling, een kleine kerkgemeenschap en weinig voorzieningen voor de jeugd vormen volgens Waldekker een 'perfecte storm' voor het hoge drugsgebruik.

Er wordt nu met een aantal partijen op Goeree gewerkt aan een integrale aanpak en daar wordt tien jaar voor uitgetrokken, vertelt Waldekker. Maar dat gaat de journalist niet snel genoeg. "Ik word er ongeduldig van. Dé oplossing is er niet, maar we moeten nú aan de slag."

Moeder Dupon is het bewijs dat de drugsproblematiek gezinnen kapotmaakt, zegt Waldekker. "Voor de documentaire spreek ik veel jongeren. Ik zie dat ze hun toekomst vergooien terwijl ze zó veel kunnen. Het is zo zonde."

Onversneden Liefde is zaterdag 29 januari om 17:30u te zien op TV Rijnmond.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie