Binnenland

Waarschuwing voor kattenbaasjes: pas op voor groene aanslagreiniger

foto: Marieke de Jongfoto: Marieke de Jong
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarschuwing voor kattenbaasjes: pas op voor groene aanslagreiniger

[AVROTROS] Heb je een kat? Let op! Experts waarschuwen in Radar op NPO Radio 1 voor de groene aanslagreiniger van het merk Green Boots, te koop bij de Action. Daar zit namelijk een dermate hoge concentratie gif in dat het voor brandwonden bij katten kan zorgen. Deze reiniger werd vorig jaar verkocht onder het merk Seasons.

Radar werd benaderd door consumenten die het product gebruiken voor hun tuintegels of zagen dat hun buren er gebruik van maakten. Hoewel de tegels er mooi schoon van worden, krijgen hun katten problemen als ze het spul oplikken. Zo merkte ook Ron Wever. Zijn kat werd ernstig ziek nadat deze het middel oplikte. "De kat at niet meer. Ze wilde wel eten, maar het lukte gewoon niet. Wij werden er niet wijs van en toen zijn we maar naar de dierenarts gegaan."

Brandwonden

Die ontdekte dat een deel van de bek van de kat verbrand was. "Ze kreeg pijnstillende spuitjes en na ruim een week ging het wel weer." Een paar weken geleden overkwam de kat van zijn zoon hetzelfde. "Ook die is door de dierenarts behandeld." Zelf was Ron ruim 150 euro aan dierenartskosten kwijt. Met zijn kat gaat het inmiddels weer goed.

Action negeert klacht

Wel stuurde Ron een klachtenbrief naar de Action, maar daar kreeg hij nooit een reactie op. "Dat vind ik eigenlijk absurd, dat vind ik gewoon niet kunnen. We zijn inmiddels zelf wat wijzer geworden en hebben ontdekt dat een verdunde versie van het gif in veel meer producten zit. Het zijn spullen die voor mensen en beesten gevaarlijk zijn."

Let op Didecyldimethylammonium Chloride

In de groene aanslagreiniger van Green Boots zit de stof Didecyldimethylammonium Chloride. Een bijtende stof, die voor brandwonden in de bek van katten zorgt. Zo zag ook dierenarts Bram Kaptein, die inmiddels meerdere katten ervoor behandeld heeft. "Wat je bij al die katten ziet is dat ze brandplekken aan de randen van hun tong hebben. Er komt ook een vieze geur af, het stinkt echt. Ze kwijlen en de tong wordt dik."

Volgens de dierenarts ontstaat door de stof een chemische brandwond, iets dat niet vergeleken kan worden met een allergische reactie. "De toplaag verbrandt en sterft af. Bij wat we tot nu toe hebben gezien blijft het beperkt tot de mond." De mate van verbranding hangt af van de hoeveelheid vloeistof dat binnenkwam. "Bij ernstige verbrandingen verschrompelt de tong, dan is euthanasie de enige optie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevaarlijke stof zit ook in andere producten

Kaptein heeft inmiddels meer producten gezien waarin Didecyldimethylammonium Chloride ook zit. Zo zit het ook in de groene aanslagreiniger van HG en Gamma, al bieden zij alleen een verdunde versie aan. Meldingen van zieke katten door deze middelen daardoor heeft hij nog niet gezien. Wel waarschuwt hoogleraar veterinaire farmacotherapie Ronette Gehring ook voor deze middelen. "Het actieve bestandsdeel is een in water oplosbare stof die levende cellen beschadigt door verbranding. Slijmvliezen in de mond van katten kunnen erdoor onherstelbaar beschadigd raken." Ook mag het middel niet gebruikt worden in de buurt van vijvers, omdat het de vissen kan doden.

Mogelijk gevaar voor mensen

Gehring waarschuwt dat ook mensen moeten uitkijken met de flessen van de Action. "Het stof in de flessen is onverdund. Het is absoluut gevaarlijk voor mensen en beschadigt direct levend weefsel als je het binnenkrijgt." De hoogleraar adviseert gebruikers direct te spoelen met water als ze het middel op hun huid krijgen. Ook vindt ze dat Action haar klanten hierover beter moet voorlichten.

Action: wij willen geen dode katten

De Action laat tegen Radar op NPO Radio 1 weten de verpakking van het product aan te gaan passen. "Gezien de verhalen willen we zeker iets over dieren toevoegen. We doen dat bij de eerstvolgende productie." Volgens directeur communicatie Yvette Moll wordt het product vaak verkocht. "Mensen moeten op hun huisdier letten als ze het product gebruiken. Hun kat kunnen ze dan beter binnenhouden. Wij willen ook geen dode katten." Het bedrijf is niet van plan het product uit de handel te halen, omdat het aan alle geldende wet- en regelgeving zou voldoen.

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie