Binnenland

En dan nu Heleen de Geest met de verkeersinformatie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. En dan nu Heleen de Geest met de verkeersinformatie

[EO] Trouwe luisteraars van NPO Radio 1 kennen de namen van de filelezers uit hun hoofd. Op rustige tijden is er een keer per uur verkeersinformatie, in de spits gebeurt dat elk kwartier. De meeste filelezers doen het al jaren, zoals Heleen de Geest.

"Je bent constant aan het improviseren", vertelt De Geest in Langs de Lijn En Omstreken. "Het is niet zo dat we een A4'tje krijgen met wat we gaan voorlezen. Het verandert voortdurend, vooral in de spits. Wat wij voorlezen is nooit voorbereid, in de seconden voor je het voorleest kan het nog veranderen." Maar dat maakt het ook heel leuk, vertelt De Geest, "geen dag is hetzelfde."

Kennis van topografie is wel handig voor filelezers. "Je moet goed verbindingen kunnen leggen. Als er file staat op de A4 van Den Haag naar Amsterdam dan heb je kans dat er ook extra file staat op de A44, omdat het een alternatieve route is voor de A4."

Complottheorie├źn

Er komen ook negatieve reacties, zegt De Geest. "Je doet het nooit helemaal goed. De meest gehoorde klacht is: ik hoor mijn file nooit op de radio." Er zijn zelfs mensen die een complot vermoeden. "Zij zeggen dan: je noemt nooit files bij Rotterdam zodat er nooit nieuwe wegen aangelegd worden. Maar wij moeten heel selectief zijn, want soms staan er wel 150 files en die kun je niet allemaal opnoemen."

Luister hier naar het gesprek met Heleen de Geest:

Filelezers hoeven voorlopig niet te vrezen voor hun baan. De afgelopen tijd is het aantal vertragingen op de weg weer flink toegenomen. De Geest: "Er zullen altijd files staan en daar moet je in berusten. Dat het nu zoveel erger is komt doordat november de drukste maand van het jaar is. Er zijn niet veel mensen op vakantie. Ook is het nu in de ochtend- en de avondspits donker. Iedereen klaagt erover maar we zitten nog niet eens aan het niveau van voor de crisis."

De magische grens van 1000 kilometer file wordt deze winter wel aangetikt, voorspelt De Geest. "Als we sneeuw krijgen tijdens een spits gaan we 1000 kilometer file krijgen, dat gaat heel snel gebeuren. We hebben een paar regenspitsen gehad en toen zaten we al aan 900 kilometer."

Ster advertentie
Ster advertentie