Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Edward VIII treedt af voor zijn meisje

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Edward VIII treedt af voor zijn meisje

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 11 december 1936, kondigde de Britse koning Edward VIII aan afstand van de troon te doen om te trouwen met een gescheiden Amerikaanse vrouw.

Tegenwoordig doet een verloving tussen een lid van het koningshuis en een gescheiden Amerikaanse vrouw geen stof meer opwaaien. Sterker nog, de wereld smult van de trouwplannen van prins Harry en Meghan Markle. Precies 81 jaar geleden was dat wel anders en leverde het de Britten zelfs de constitutionele crisis van de eeuw op.

Prins Edward stond bekend als een playboy. Zijn liefdesleven was berucht. In 1931 ontmoette hij de Amerikaanse Wallis Simpson. Hij werd stapelverliefd op de grofgebekte en beeldschone Simpson.

Na de dood van koning George V op 20 januari 1936 werd Edward uitgeroepen tot koning. Hij was al gauw populair door zijn werkbezoeken aan fabrieken en mijnen. Met alleen de troon was hij niet tevreden, hij wilde ook het meisje. Als minnares zou Wallis acceptabel geweest zijn, maar daar wilden zowel Edward als Wallis niet van horen.

Als laatste redmiddel stelde hij een morganatisch huwelijk voor, waarbij Wallis niet de titel koningin zou krijgen. Hier stak premier Baldwin op het laatste moment een stokje voor. Toen Edward geen andere oplossing zag, deed hij op 10 december 1936 troonafstand. Een dag later, vandaag precies 81 jaar geleden, lichtte hij zijn keuze toe in een uitzending van BBC.

Het zou de geschiedenis van het Britse koningshuis voor altijd veranderen. Na Edward, kwam zijn broertje George VI op de troon: vader van koningin Elizabeth, grootvader van prins Charles en overgrootvader van prinsen William en Harry

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie