Binnenland

Hoogleraar gedrag: 'De meeste mensen houden zich prima aan de coronamaatregelen'

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar gedrag: 'De meeste mensen houden zich prima aan de coronamaatregelen'

Na elke persconferentie rijst de vraag hoe lang 'we' het nog gaan volhouden, al die maatregelen. Hoogleraar gedragswetenschappen en beleid Will Tiemeijer is eigenlijk helemaal niet zo negatief: "Ik hou de draagvlakcijfers in de gaten en de meeste mensen gedragen zich vrij verstandig", zegt hij in Dit is de Dag. "Te midden van alle ellende is dat dan weer goed nieuws", vindt hij.

Uit onderzoek blijkt dat er weinig vertrouwen is in het coronabeleid. Dat betekent echter niet dat iedereen massaal de regels aan z’n laars lapt, vertelt Tiemeijer. Mensen luisteren niet per se naar het kabinet, maar vinden zelf ook gewoon dat dingen niet kunnen als de besmettingen hoog zijn, vertelt de hoogleraar van de Erasmus Universiteit. "Als de besmettingen laag zijn, denken mensen: er kan weer een hoop. Als ze zien dat de cijfers omhoog schieten, dat de ziekenhuizen vol liggen, dan passen de meeste mensen hun gedrag wel aan. Er wordt goed gereageerd op het nieuws", vertelt hij.

Kerst

Tiemeijer is ook niet negatief over de komende kerstperiode. Hij denkt dat mensen zich best aan de adviezen – maximaal vier mensen op bezoek per dag - zullen houden. "Er zal wel eens wat misgaan, maar ik denk dat de meeste mensen een goeie poging zullen wagen."

Veldepidemioloog Amrish Baidjoe hoopt dat Tiemeijer gelijk krijgt, zegt hij in Dit is de Dag, maar hij denkt dat er ook wel mensen zullen zijn die met meer dan vier zullen afspreken. "Wat belangrijk is om te adviseren, is dat mensen voorafgaand aan Kerst het aantal sociale contacten gaan reduceren", zegt hij. "Dus dat je niet alle kerstborrels afgaat of al je vrienden gaat ontmoeten. Dat je drie dagen voor Kerst je laat sneltesten en op de dag zelf ook. En als je positief bent, dan blijf je thuis", aldus Baidjoe. Ook ventileren en afstand houden wordt aangeraden door de veldepidemioloog.

Prima adviezen, vindt Tiemeijer, maar je moet er wel op blijven hameren dat er maximaal vier bezoekers mogen zijn. "De ervaring tot nu toe leert mij dat als je in de communicatie een beetje toegeeflijk wordt, mensen altijd de maximale ruimte nemen die je ze biedt."

Kunnen we veilig kerst vieren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie