Binnenland
KRO-NCRV

SCP-directeur Kim Putters: 'Crisis te groot om maandenlang te onderhandelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SCP-directeur Kim Putters: 'Crisis te groot om maandenlang te onderhandelen'

De politiek moet na de verkiezingen op korte termijn herstelplannen maken voor de economie, onderwijs en de zorg. Dat zegt de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau in Spraakmakers. "Wacht niet met maandenlang onderhandelen tot je een regeerakkoord hebt. Die tijd hebben we in de economie en samenleving niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De informateur zou na de verkiezingen volgens Putters meteen moeten kijken naar de meest urgente problemen en welke partijen dit op korte termijn samen kunnen oplossen.

Volgens de SCP-directeur is onderling politiek vertrouwen hierbij een voorwaarde. "Ze moeten erop vertrouwen dat ze ook in de maanden erna belangrijke vraagstukken samen kunnen tackelen."

Breed draagvlak

Dat dit mogelijk is laat eerdere politieke samenwerking aan het begin van de coronacrisis zien. "Toen is het de politiek en de Tweede Kamer gelukt om breed draagvalk te krijgen voor steunplannen voor bedrijven en instellingen."

Dit type "samenwerking" en "verbondenheid" heeft Nederland ook na de verkiezingen nodig omdat de problemen te groot zijn. "Dit is de meest diepe crisis die ons land kent sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat vraagt om onorthodoxe manieren van nadenken over de toekomst."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie