Binnenland
KRO-NCRV

Sinterklaas vieren en corona: 'Maak een plan met de familie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sinterklaas vieren en corona: 'Maak een plan met de familie'

Voor het tweede jaar op rij viert Nederland dit weekend Sinterklaas onder corona-omstandigheden. Hoogleraar sociale psychologie Arie Dijkstra geeft bij Spraakmakers de tip om een 'Sinterklaasplan' te maken waarin je van tevoren met de familie afspraken maakt.

Video niet beschikbaar

Uitgeklede pakjesavond

Demissionair premier Rutte adviseert kleinkinderen om niet bij opa en oma op bezoek te gaan. Ook moet de groep waarmee het feest wordt gevierd beperkt blijven tot vier gasten vanaf 13 jaar en raadt het kabinet iedereen aan een zelftest te doen.

Wat wil je?

Volgens Hoogleraar sociale psychologie Arie Dijkstra maakt iedereen een persoonlijke afweging. "Eerst moet je jezelf afvragen wat je eigenlijk wil. Wil je bijdragen aan het verminderen van het collectieve probleem, of vind je Sinterklaas vieren met de familie nu even belangrijker?"

Volgens de hoogleraar zijn sociale contacten en samenkomen een diepe waarde van veel mensen. Soms weegt de motivatie om tóch samen te komen zwaarder dan het verlichten van de druk op de zorg of de extra doden die mogelijk kunnen vallen.

Niet alles of niets

Volgens Dijkstra maakt iedereen een eigen afweging en dit hoeft niet alles of niets te zijn. "Er zijn allerlei manieren en compromissen om in deze coronatijd te kunnen samenkomen. Misschien wil je niet de ramen openzetten om te ventileren, maar wordt er afstand gehouden of een mondkapje gedragen."

Maak een plan

Dijkstra denkt dat je met verstand van zaken en in de geest van de regels kun kijken wat voor jouw familie werkt. Wat je ook besluit en hoe je het ook gaat aanpakken, volgens Dijkstra is het wel verstandig om dit vóóraf met alle leden van de familie te bespreken en afspraken te maken. "Anders omhelst je zus bij binnenkomst wél je vader en dan doet iedereen hetzelfde."

StanpuntNL Sinterklaas 03122021

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie