Binnenland

Heb je recht op een Boekenweekgeschenk?

foto: Radar Radiofoto: Radar Radio
  1. Nieuwschevron right
  2. Heb je recht op een Boekenweekgeschenk?

[AVROTROS] Je koopt een boek in de Boekenweek en hoopt zo het gratis Boekenweekgeschenk te krijgen, maar je krijgt het toch niet. Heb je daar dan recht op of is het gratis boek een cadeautje?

Radar werd benaderd door Karen van den Anker. Ze kocht bij bol.com in de Boekenweek twee Nederlandse boeken: een e-book en een fysiek boek. Samen waren de boeken ongeveer achttien euro. Genoeg om het Boekenweekgeschenk te krijgen, zou je zeggen. Dat geschenk krijg je namelijk als je voor minimaal 12,50 euro aan Nederlandse boeken koopt. Toch kreeg Karen het boek niet, omdat volgens de webwinkel de boeken per stuk minder dan 12,50 euro waard zijn.

Boek is niet los te bestellen

Teleurstelling bij Karen, die hoopte het Boekenweekgeschenk van Griet op de Beeck te krijgen. "Ik had het echt graag willen hebben. Je kunt het namelijk ook niet kopen in de winkel." Karen benaderde daarom opnieuw bol.com via de chatfunctie op hun website. Daar vertelde een medewerker nogmaals dat levering echt niet mogelijk was. "Dat is gewoon heel jammer."

Voldoet niet aan de voorwaarden

Als Radar undercover naar bol.com belt horen wij hetzelfde. Een medewerker van de klantenservice bevestigt dat Karen geen recht heeft op het boek. "Het klopt inderdaad. Op het moment dat boeken onder de 12,50 euro zijn, voldoen ze niet aan de voorwaarden om gebruik te maken van het geschenk." De medewerker vindt de situatie wel vervelend. "Ik had het graag anders willen zien. Wij hebben het boek ook niet op voorraad, anders had ik je een cadeaubon gegeven waarmee je hem kunt bestellen."

Heb je recht op een geschenk?

Keiharde regels over wanneer je recht hebt op een Boekenweekgeschenk zijn er niet. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, die organisator is van de Boekenweek, benadrukt dat het krijgen van een Boekenweekgeschenk geen recht is, maar een gunst. "Het Boekenweekgeschenk wordt tijdens de Boekenweek bij besteding van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken door de boekhandel cadeau gedaan aan haar klanten, zolang de voorraad strekt", vertelt woordvoerder Job Jan Altena. "Dit geldt voor zowel e-boeken en fysieke boeken. Het is aan de individuele boekhandelaar om te beslissen hoe hier mee om te gaan."

Bol.com gaat communicatie verbeteren

Uiteraard hebben we ook als Radar aan bol.com gevraagd hoe het nou kan dat je twee boeken bestelt, die samen meer dan 12,50 euro waard zijn, maar je toch geen geschenk krijgt. "We hebben dit nog nooit eerder meegemaakt en zijn daarom een onderzoek gestart," laat de organisatie weten. De meeste verwarring is ontstaan omdat bol.com de e-books en fysieke boeken als twee verschillende soorten boeken ziet. bol.com: "Op de site staan deze regels wel, maar als we ernaar kijken begrijpen we wel dat het duidelijker kan. Dat gaan we vanaf de volgende Boekenweek doen, maar ook bij de 'Week van het Spannende Boek' en de Kinderboekenweek."

Keuze tussen fysiek boek en e-book

Daarnaast overweegt bol.com om mensen vanaf volgend jaar te laten kiezen tussen een fysiek boek en e-book als het gaat om het Boekenweekgeschenk. "Er zijn veel mensen die niet digitaal lezen. Om het simpel te houden hebben we zelf de scheiding gemaakt: wie fysiek lees krijgt een fysiek boek en de mensen die hebben aangegeven dat ze digitaal willen lezen krijgen het digitaal. We hebben de groepen los gezien, maar dat gaan we in de toekomst mogelijk anders doen." De reden hiervoor is volgens bol.com dat steeds meer mensen zowel digitale als fysieke boeken lezen.

Karen krijgt alsnog haar Boekenweekgeschenk

Om Karen tegemoet te komen wil bol.com haar nog wel het Boekenweekgeschenk toesturen. Daarnaast krijgt zij een aantal boeken uit een genre naar keuze.

Tijdens de afgelopen Boekenweek zijn er 661.000 fysieke Boekenweekgeschenken uitgedeeld. Daar komen de digitale geschenken nog bij. Boeken die tijdens de Boekenweek volgens bol.com veel verkocht zijn, zijn vooral literaire boeken zoals 'De acht bergen' van Paolo Cognetti en 'De avond is ongemak' van Marieke Lucas Rijneveld. Daarnaast werden ook veel non-fictie boeken die gaan over geluk vinden in drukke tijden verkocht, zoals: 'Dingen die je alleen ziet als je de tijd neemt' en 'Geluksfactor 10'. 'Mythos' was een onverwachte hit, net als een boek van Stephen Fry met verhalen over Griekse mythen en sagen.

Heb je recht op een Boekenweekgeschenk?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie