Binnenland

Eerste Nederlander krijgt met gedachten aan te sturen robotarm

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste Nederlander krijgt met gedachten aan te sturen robotarm

[AVROTROS] Johan Baggerman heeft als eerste Nederlander een zogeheten klikrobotarm gekregen in het Radboudumc. Het bijzondere aan deze robotarm is dat hij ‘m kan aansturen met zijn gedachten. Wereldwijd zijn er maar een paar mensen met zo’n prothese. In Radio EenVandaag doet hij zijn bijzondere verhaal.

Baggerman verloor zijn linkerarm zeven jaar geleden bij een ernstig ongeluk met zijn vrachtwagen. Een trauma-arts moest zijn arm ter plekke amputeren. "Toen ik wakker werd in het ziekenhuis en zag dat mijn arm miste schrok ik me wezenloos. Pas na een paar dagen kreeg ik het gevoel dat ik vooruit moest. Ik had een vrouw en kinderen om voor te vechten."

Kort na het ongeluk heeft baggerman in het Radboudumc zijn eerste prothese gekregen. "Dat was geen fijne ervaring. Op een gegeven moment zei ik: als dit het is dan wil ik het niet. De prothese zat niet lekker, gleed af van mijn stomp en ik kon er niks mee." Het ziekenhuis kwam daarop met een opmerkelijk voorstel: de klikprothese. Het Radboudumc heeft al eens een klikprothese op een been gezet, maar nog nooit op een arm. Baggerman was overtuigd en 3,5 jaar later werd de nieuwe prothese op zijn arm gezet. "Ik heb jaren niks met mijn arm kunnen doen, dus het voelde heel apart toen ik mijn eigen vingers weer zag bewegen." Het eerste wat Baggerman deed nadat hij zijn arm weer kon bewegen was het smeren van een boterham. "Je moet alles weer ontdekken en aanleren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Ik wil mijn vrouw weer eens normaal kunnen omhelzen

Johan Baggerman

Het unieke van deze prothese is dat Baggerman hem aanstuurt met zijn gedachten. Het heeft meerdere operaties geduurd voordat hij de prothese goed kon gebruiken. "Tijdens de eerste operatie is er een pen in mijn bot gezet. Na zes weken, tijdens de tweede operatie, hebben de artsen een opening door de huid gemaakt naar de pen toe. Om vervolgens een verlengstuk te monteren waar later de klikprothese aan bevestigd kon worden."

Om uiteindelijk ook de prothese aan te kunnen sturen met zijn gedachten, is er vorig jaar nog een operatie uitgevoerd. "Mijn zenuwen zijn vastgehecht aan mijn spieren. Dus als ik nu denk: ik wil mijn hand openen, dan geeft de zenuw een signaal naar de spier. Ik train dus veel in mijn gedachten." Het uiteindelijk doel van Baggerman is helder. "Ik wil mijn vrouw weer normaal kunnen omhelzen en ik wil werken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie