Binnenland

Kabinet wil levensbeëindiging bij ongeneeslijk zieke kinderen tot 12 jaar toestaan

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet wil levensbeëindiging bij ongeneeslijk zieke kinderen tot 12 jaar toestaan

Ook bij zeer jonge doodzieke kinderen moet actieve levensbeëindiging mogelijk worden. Dat is de strekking van een brief van minister De Jonge aan de Tweede Kamer. Het gaat om kinderen tussen één en twaalf jaar. Nu is er alleen iets geregeld voor kinderen vanaf twaalf jaar en voor baby's tot één jaar.

Ruim een jaar geleden pleitten kinderartsen ervoor om ook voor de 'tussengroep' in zeer uitzonderlijke gevallen de mogelijkheden te verruimen en een meerderheid in de Tweede Kamer sloot zich daarbij aan. Minister de Jonge zei toen dat het kabinet tijd nodig had voor een zorgvuldige reactie.

Voor kinderen vanaf twaalf jaar was euthanasie al mogelijk. "Vanaf die leeftijd worden kinderen gezien als wilsbekwaam en kunnen ze in gesprek met een arts om hun wensen te uiten om het leven te beëindigen. Maar de groep tot twaalf jaar mocht dat nog niet," legt politiek verslaggever Lars Geerts in Nieuws en Co uit.

Kleine groep

De Jonge schrijft dat hij wil zorgen voor "meer juridische waarborgen voor artsen die op grond van hun professionele norm overgaan tot levensbeëindiging bij kinderen van 1 tot 12 jaar". De regeling is bedoeld voor een kleine groep ongeneeslijk zieke kinderen die uitzichtloos en ondraaglijk lijden en bij wie alle mogelijkheden van palliatieve zorg niet toereikend zijn om hun lijden te verlichten.

Het gaat om kinderen van wie verwacht wordt dat ze binnen afzienbare tijd zullen overlijden. Volgens De Jonge lijden kinderen in sommige gevallen onnodig lang, zonder dat er perspectief is op verbetering.

Uitwerken met OM en artsen

De minister benadrukt dat de wet niet wordt veranderd, maar dat er een "nadere uitwerking van een strafuitsluitingsgrond" voor artsen komt. Die uitwerking gebeurt samen met het Openbaar Ministerie en organisaties van artsen. De strafuitsluitingsgrond moet ertoe leiden dat de arts niet strafbaar is. Verder wil De Jonge een speciale beoordelingscommissie.

De minister spreekt van een "aangrijpend onderwerp". Hij vindt het "van grote waarde dat ongeneeslijk zieke kinderen de best mogelijke zorg ontvangen en dat onnodig lijden wordt voorkomen".

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie