Binnenland
MAX

Brexit, het dilemma tussen voorspoed, geluk en het noodlot

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Brexit, het dilemma tussen voorspoed, geluk en het noodlot

Opstand. Dat voorspelt Tony Parsons, columnist in de Sun on Sunday. Die 17,5 miljoen Britten die vóór Brexit stemden, zijn "geen stelletje idioten" , maar "als de elite Brexit tegenhoudt" gaat een deel van deze kiezersgroep "afscheid nemen van de democratie".

Krasse taal met een verhulde dreiging.

Maar een iets kleiner deel van de Britten –bijna 49 procent- voelt zich evenzo miskend. Zij waren juist tégen Brexit en vrezen de hoogmoed van de Brexiteers die suggereren dat het beoogde isolement meer voorspoed en geluk gaat brengen. Zie hier het politieke dilemma dat het nieuws beheerst.

Ook al is zondag een rustdag, op televisie en in de zondagskranten verzuip je in de Brexit-analyses. Andrew Marr struikelt in zijn BBC-zondagochtendshow over zijn eigen vragen en ook bij Sky News zie je dat journalistiek en ADHD-gedrag vaak samenvalt. Ik herken het.

Daarom valt het toch het bericht op dat Boris Johnson plots voor Remain schijnt te zijn.

Niets is hier onmogelijk maar dat BoJo – een van de Brexit-brandstichters - opeens tegen een scheiding is, verbaast. Een goed gekozen kop dus in de Sun vandaag. Boris is, zo lees ik, juist scheidingsdeskundige. Een paar keer getrouwd, talloze relaties, her en der een nazaat, maar de krant suggereert dat al die gekkigheid nu over is. Carrie, zijn nieuwe vriendin is het helemaal. Een blijvertje, zo probeert de krant te bevestigen met een foto waarop Carrie BoJo over zijn achterwerk streelt. “Oops! She’s touched him in the Schengen area” is het onderschrift.

Zelfs als je bij de Britten het noodlot ziet naderen, dan blijft het prettig in hun land te zijn.

Vooralsnog is het noodlot vooral een verbale kwestie. ‘Venom and vitriol’ twittert een jonge Conservatief als hij een demonstratie in Londen dit weekend tegen Brexit recenseert. Samengevat, bedoelt hij dat de demonstranten ‘gif’ verspreiden.

Het moet gezegd, giftig is de politieke situatie zeker. En als je iets verder om je heen kijkt is de politieke klimaatsverandering in de wereld zo ernstig dat je bijna gaat denken aan georganiseerde boze opzet om westerse democratieën om zeep te helpen en instabiliteit te voeden.

Oppositieleider Corbyn van Labour is het gek genoeg op één punt helemaal eens met Theresa May. Geen deal leidt tot een ramp. Dat vinden ze beiden. Nu denk ik eerlijk gezegd, dat Brussel straks gaat helpen een ramp te voorkomen, maar over iets eensgezind zijn valt toch op.

De eensgezindheid houdt wel op daar waar Corbyn met een motie van wantrouwen komt, en droomt de plek van May in te nemen.

Lees ook:

Over Kees Boonman

Kees Boonman is politiek commentator, elke week te horen bij Nieuwsweekend van Omroep Max op de zaterdagochtend van NPO Radio1. Volg zijn Brexit-berichten ook op @keesboonman

Ster advertentie
Ster advertentie