Binnenland
NOS

Sneuvelt het warmterecord uit 1944? 'Zou wel jammer zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sneuvelt het warmterecord uit 1944? 'Zou wel jammer zijn'

De zomerse hitte in Nederland gaat al jarenlang gepaard met dezelfde vraag: gaat het hitterecord uit 1944 sneuvelen? Huisarts, sterrenkundige en kunstenaar Jan Thate uit Warnsveld noteerde 75 jaar geleden 38,6 graden in zijn weerboekje. Het record staat er nog steeds. "Hopelijk blijft dat ook zo", zegt zijn dochter Monica Thate in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Monica Thate was 4 maanden oud toen haar vader de bijzondere temperatuur noteerde. Herinneringen aan het historische moment heeft ze dus niet. Maar andere metingen van haar vader staan haar nog wel bij. "Hij klom drie keer per dag een trapje op om de temperatuur te peilen."

Waarschijnlijk vindt haar vader het niet erg als zijn record verbroken wordt, weet Monica, maar zelf staat ze daar anders in. "Het is niet de eerste keer dat dit dreigt, maar natuurlijk zou het jammer zijn. Zijn recordmeting is iets om trots op te zijn, iets bijzonders."

Vuurtjes en ijsklontjes

Over de betrouwbaarheid van het record van Thate heeft lange tijd een discussie gewoed. Tegenwoordig zijn meteorologen er vrijwel zeker van dat het record van Thate klopt. "Er is best veel onderzoek naar gedaan en ook gekeken naar het weer in de omgeving", legt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke uit.

"Bovendien was de Duitse luchtmacht in de omgeving aan het vliegen. Toen werd op 15 meter hoogte boven Duitse plaatsen een temperatuur van 23 graden gemeten. Met die temperatuur op zo'n grote hoogte is het plausibel dat die temperatuurmeting in Warnsveld geklopt heeft. Al is niet uit te sluiten dat het om 38,5 graden ging of 38,7."

Ook Monica Thate twijfelt er niet aan. "Ik ben niet technisch aangelegd, maar mijn vader was een serieus man. Hij heeft niet ergens een vuurtje onder gestookt of iets dergelijks." Hoewel het weerrecord van haar vader de komende dagen dus dreigt te sneuvelen, is ze niet zenuwachtig. "Ik ga misschien wel wat ijsklontjes invriezen om de boel even af te koelen."

Ster advertentie
Ster advertentie