Binnenland
KRO-NCRV

Mbo-studenten zijn de toekomst, maar de druk op hen is enorm

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mbo-studenten zijn de toekomst, maar de druk op hen is enorm

Het aantal jongeren dat kampt met (ernstige) mentale problemen is de afgelopen jaren verdubbeld. Veel van deze jongeren zijn student op het mbo en de druk op hen wordt steeds groter. Daarom gaat de 'minister van Oplossingen' van Spraakmakers zich de komende tijd hard maken voor deze groep. "Deze jongeren zijn onze toekomst, maar ze hebben last van de problemen die wij met zijn allen hebben veroorzaakt."

Video niet beschikbaar

Bij de energietransitie, in de bouw en in de zorg: voor de toekomst van ons land zijn mbo-studenten onmisbaar. "Tegelijk zie je dat de problemen daar heel groot zijn”, zegt Meijer. Mbo’ers zitten volgens haar stuck in the middle. "Er wordt veel van hen gevraagd, maar ze missen soms de sociale en financiële omgeving om zelf weerbaar te zijn."

Persoonlijke ontwikkeling

Gaby Allard van ROC Amsterdam-Flevoland ziet dit in de praktijk. Veel studenten hebben door corona een stuk ontwikkeling gemist. "Het middelbaar beroepsonderwijs gaat niet alleen over een vak leren, maar ook om persoonlijke ontwikkeling."

Veel studenten geven volgens haar aan onzeker te zijn en vinden het moeilijk om zich te verhouden tot anderen. Heel begrijpelijk als je bedenkt dat juist deze generatie bijna 2,5 jaar vanuit huis les heeft gehad. "Ze willen wel, maar weten niet goed hoe ze naar school moeten."

Burn-outklachten

De afgelopen jaren nam het aantal jongeren (tussen de 16 en 23 jaar) met ernstige mentale problemen toe, van 7 procent tot ongeveer 15 procent. "We zien dat juist bij deze specifieke groep al op hele jonge leeftijd burn-outklachten ontstaan", zegt Allard.

Luister naar de verhalen van mbo-studenten

Volgens de ROC-bestuurder hebben deze jongeren een zware studie. Ze werken er vaak naast omdat ze geen lening willen aangaan omdat hun toekomst onzeker is. Daarnaast moeten ze door corona stages en onderwijs inhalen en sommigen zijn ook nog mantelzorger. Allard: "Het is ontzettend belangrijk dat deze jongeren een stem krijgen en dat we begrijpen waar zij voor staan."

Oplossingen

De komende weken gaat Meijer samen met het ROC Amsterdam-Flevoland, Spraakmakers en mbo-studenten op zoek naar oplossingen om de mentale problemen te repareren én te voorkomen. "Ouders, onderwijsinstellingen, ministers, bedrijven en werkgevers: we zijn er allemaal verantwoordelijk voor dat deze generatie uit de psychische problemen komt."

Minister van Oplossingen

Nienke Meijer is bestuurder en toezichthouder en 'minister van Oplossingen' bij het KRO-NCRV-programma Spraakmakers.

In deze rol pakt ze samen met de redactie grote maatschappelijke problemen aan met concrete en uitvoerbare oplossingen. Dit keer is dat het repareren en voorkomen van psychische problemen bij mbo-studenten. Wil je meer weten of meedenken over een oplossing? Ga naar onze speciale pagina en praat mee.

Ster advertentie
Ster advertentie