Binnenland
WNL

Advocaat Knoops: ‘aannemelijk’ dat koningshuis rol heeft gespeeld in zaak Poch

foto: Bron foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaat Knoops: ‘aannemelijk’ dat koningshuis rol heeft gespeeld in zaak Poch

Volgens strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops is het 'aannemelijk' dat het belang van het koningshuis een rol heeft gespeeld in het proces rondom Julio Poch. De Nederlands-Argentijnse piloot Poch zat acht jaar ten onrechte vast vanwege zijn vermeende rol in de dodenvluchten van het Videla-regime. De vader van koning Máxima – Jorge Zorreguieta – was onderdeel van dat regime. Dit zei Knoops in het radioprogramma Sven Op 1.

Geert-Jan Knoops procedeerde samen met zijn vrouw Carry twaalf jaar lang om de onschuld van Julio Poch te bewijzen. Uiteindelijk kreeg het advocatenechtpaar in november 2017 gelijk, toen Poch volledig werd vrijgesproken. Dat moment noemt Knoops 'een van de meest aangrijpende en indrukwekkende momenten uit zijn leven'.

Wat de rol van het koningshuis precies was, wordt nu onderzocht door een commissie onder leiding van oud-SER voorzitter Alexander Rinnooy Kan. Knoops wil de onderste steen boven krijgen, 'vanwege de zuiverheid van de rechtsstaat'. 'Uit meerdere facetten blijkt dat het belang van het koningshuis een rol heeft gespeeld in de zaak Poch. Sluitend bewijs is niet geleverd, maar het is wel aannemelijk. Dus is dit de laatste tegel die nog moet worden gelicht.'

Uphill battle

De strafrechtadvocaat en hoogleraar zegt twaalf jaar lang 'alleen maar te zijn tegengewerkt door de Nederlandse staat. In alle opzichten, zowel juridisch als diplomatiek.' Knoops: 'dat betekent eigenlijk dat het een uphill battle is geweest vanaf dag één. Iedere week was er wel weer iets nieuws dat we moesten oplossen.'

Hun beleving van het hele proces rondom Poch – dat door justitie ‘Raaf’ werd genoemd – heeft het echtpaar Koops beschreven in hun boek ‘Operatie Raaf’, dat zaterdag in de boekhandels ligt.

Ster advertentie
Ster advertentie