Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: EK afstanden en de zwarte bladzijden in onze geschiedenis

foto: Koen Verweij (ANP)foto: Koen Verweij (ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: EK afstanden en de zwarte bladzijden in onze geschiedenis

EK afstanden in Kolomna, OVT bespreekt de zwarte bladzijden in onze geschiedenis en programmamaker Dirk Jan Roeleven en oud-schaatsster Margot Boer zijn te gast in De Perstribune. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

EK afstanden in Kolomna

Dag drie van de EK afstanden in Kolomna in Rusland. Dit jaar worden de EK Afstanden voor het eerst gehouden.

In Rusland komen acht olympiërs in actie: Jan Blokhuijsen, Ronald Mulder, Koen Verweij, Carlijn Achtereekte, Lotte van Beek, Marrit Leenstra, Esmee Visser en Annouk van der Weijden. Andere schaatsers, zoals Sven Kramer en Ireen Wüst slaan het toernooi over, omdat de voor een andere route te kiezen in de voorbereiding op de Olympische Spelen.

Deze Nederlandse schaatsers komen vanaf 14.30 uur (Nederlandse tijd) in actie:

Ploegenachtervolging dames: Marrit Leenstra, Lotte van Beek, Melissa Wijfje
Ploegenachtervolging heren: Jan Blokhuijsen, Marcel Bosker, Simon Schouten
Teamsprint dames: Mayon Kuipers, Sanneke de Neeling, Letitia de Jong
Teamsprint heren: Ronald Mulder, Hein Otterspeer, Koen Verweij
Mass start dames: Annouk van der Weijden, Carlijn Achtereekte
Mass start heren: Simon Schouten, Jan Blokhuijsen

Iraanse opstanden

De afgelopen week hebben de protesten zich over heel Iran uitgespreid. Een groot deel van de demonstranten eist het einde van het in hun ogen falende regime. Journalist en publicist Eefje Blankevoort is te gast in OVT om de protesten historisch te duiden en te praten over de nieuwe heruitgave van haar boek Stiekem kan hier alles.

Zwarte bladzijden in onze geschiedenis

Het beeld van Jan Pieterszoon Coen, de Bestuurskamer van de Heren XVII in het Oost Indisch Huis en de Muur van Mussert. Ze zouden allemaal verwijzen naar een schuldig verleden. Twee historici bogen zich over de pijnpunten uit onze geschiedenis. Historicus Piet Emmer schreef Het zwart-wit denken voorbij over de slavernij en de koloniën, en historicus Rob Hartmans beschreef Zwarte bladzijden van de moord op de martelaren van Gorcum tot en met Srebrenica. Beiden auteurs komen praten over onze omgang met het niet onbesproken verleden.

Luister OVT, 10.00 - 12.00 uur NPO Radio 1.

Dirk Jan Roeleven en Margot Boer op De Perstribune

De Perstribune ontvangt vandaag tussen 12.00 uur 14.00 uur programmamaker Dirk Jan Roeleven en oud-schaatsster Margot Boer.

Dirk Jan Roeleven, te gast in het eerste uur van De Perstribune tussen 12.00 en 13.00 uur, is journalist en programmamaker bij de NTR, waar hij werkzaam is voor onder meer Andere Tijden Sport. Hij reisde naar Canada om Evert van Benthem, winnaar van de Elfstedentocht in 1985 en 1986, te bezoeken. Hij deed dit in gezelschap van Reinier Paping en Henk Angenent, die beiden ook een Elfstedentocht-overwinning op hun naam hebben staan.

Margot Boer, te gast in het tweede uur van De Perstribune tussen 13.00 en 14.00 uur, is oud-schaatsster. Ze won gedurende haar carrière maar liefst twee keer brons op de Olympische Spelen. Echter, doordat een Russische gediskwalificeerd is, mag Margot tijdens de komende Spelen in Pyongyang opnieuw het podium op, om alsnog een zilveren medaille in ontvangst te nemen van de vorige spelen.

Fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie