Binnenland
MAX

Stereotypering door de term 'OK, Boomer': 'Door discriminatie leven ouderen gemiddeld zeven jaar korter'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stereotypering door de term 'OK, Boomer': 'Door discriminatie leven ouderen gemiddeld zeven jaar korter'

OK Boomer. Die term wordt door jongeren gebruikt om senioren weg te zetten, omdat ze in hun ogen te langzaam of conservatief zijn. Hoogleraar Richard Ridderinkhof doet aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar seniorisme, het discrimineren en stereotyperen van ouderen. Hij vertelt over het fenomeen in Villa VdB.

Het stereotyperen van mensen is gewoon heel makkelijk volgens Richard Ridderinkhof: "Ouderen hebben vaak eigenschappen gemeen. Net zoals andere groepen dat hebben. Je scheert mensen over één kam, terwijl individuen in een groep veel van elkaar verschillen." Dat senioren worden gezien als een groep is van alle tijden, maar de laatste decennia is dat wel toegenomen. "Tijdens de industrialisatie werden mensen ouder en kwamen mensen vaker op een punt dat ze niet meer konden werken. De laatste jaren is het wel erger geworden. Vooral tijdens de Coronapandemie."

Coronapandemie

Tijdens de pandemie werden maatregelen genomen, zoals het isoleren van ouderen. Ridderinkhof: "Daarbij werd ervan uitgegaan dat alle ouderen kwetsbaar waren. Er werd dus gekeken naar leeftijd en niet naar kwetsbaarheid." Het beeld was tijdens de Coronapandemie dat jongeren niks meer mochten, maar voor ouderen gold hetzelfde: Ridderinkhof: "Er zijn ook ouderen gestorven aan eenzaamheid. Ze mochten bijvoorbeeld niet meer bezocht worden door familie."

De arbeidsmarkt

Een grapje maken over leeftijd en generaties is normaal, maar er kunnen ook negatieve consequenties aan zitten. Ridderinkhof: "Mensen zijn het er zich vaak niet van bewust, maar discriminatie op leeftijd zie je nu erg veel op de arbeidsmarkt. Senioren komen dus moeilijker aan een baan, maar het schokkendste is dat mensen die last hebben van seniorisme, gemiddeld zeven jaar korter leven." Naast de vooroordelen tegen ouderen, zijn die er ook tegen jongeren: "Je hebt bijvoorbeeld de Generatie Z. Zij worden ook gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Ook die vooroordelen kloppen vaak niet."

Maar wat kunnen we tegen seniorisme doen? Ridderinkhof heeft wel ideeën: "Laat tegenvoorbeelden zien, zorg voor contact tussen beide generaties en zeg er wat van als oudere. Zo kunnen we samen stereotypering tegengaan. "

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie