Binnenland

'Het gaat je baas in feiten helemaal niets aan wat je mankeert'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het gaat je baas in feiten helemaal niets aan wat je mankeert'

In een Zoom-vergadering met honderden CDA-leden maakte Wopke Hoekstra gisteravond een aantal opmerkingen over de gezondheidstoestand van Pieter Omtzigt. Volgens Gertjan Beens, al ruim dertig jaar bedrijfsarts, checkt een goede werkgever of medische en persoonlijke details verder verspreid mogen worden.

Mag een leidinggevende überhaupt naar details vragen over het ziekteverloop van een werknemer met andere collega's? Volgens Beens, ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfs-geneeskunde, niet: "De wet is er heel duidelijk over. Het gaat je baas in feiten helemaal niets aan wat je mankeert."

'Goed gesprek is mogelijk'

Beens legt uit dat via de AVG de privacy van Nederlands werkgevers vergaand is beschermd. Om die reden zou een baas niet mogen vragen naar het ziektebeeld en hoef je geen specifieke reden op te geven. "In de praktijk wordt er anders mee omgegaan. Het goede gesprek is altijd mogelijk. Ik merk dat werknemers juist vaak heel veel willen vertellen aan hun baas omdat ze graag begrepen willen worden. Maar het blijft natuurlijk zo dat de afhankelijkheidsrelatie wat schuurt met de vertrouwelijkheid.

De vraag is wat een werkgever dan weer mag doorvertellen aan andere collega's. Beens: "Het gaat voornamelijk om goed werkgeverschap. Als iemand jou in vertrouwen iets vertelt, moet je er nooit vanuit gaan dat je het mag delen. Ik zou dus altijd vragen aan iemand: 'Je vertelt me nu, maar wat wil dat ik daar mee doe?'"

Details

De bedrijfsarts adviseert ook wel eens bepaalde details niet te delen. Beens: "Ik had laatst nog iemand die de hele afdeling had verteld een bipolaire stoornis te hebben. Maar je weet nooit hoe je collega's dat interpreteren. Het kan zijn dat collega's meteen denken dat het niet goed met je gaat als je heel vrolijk binnenkomt. Dan dient het geen doel om dat te vertellen."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie