Binnenland
NOS

YouTuber Dylan Haegens: taboe moet af van psychische problemen bij jongeren

foto: NOS Jeugdjournaalfoto: NOS Jeugdjournaal
  1. Nieuwschevron right
  2. YouTuber Dylan Haegens: taboe moet af van psychische problemen bij jongeren

YouTuber Dylan Haegens en zijn vriendin Marit Brugman willen het taboe doorbreken dat er volgens hen ligt op psychische problemen bij kinderen en jongeren.

Van hun volgers krijgen ze vaak berichtjes dat het niet goed met ze gaat. Met een site en video's waarin ze over hun eigen angsten en paniekaanvallen (hij) en anorexia (zij) praten, sporen ze hun kijkers aan om over problemen te praten en hulp te zoeken.

Angst

"Je schaamt je ervoor, maar dat hoeft niet, het taboe moet eraf", zegt de populaire vlogger in tegen de NOS. Omdat hij de stichting Durf Te Vragen lanceerde, praat Haegens in een video voor het eerst openlijk over zijn probleem van de afgelopen twee jaar. Hij vertelt over hoe hij een angstaanval kreeg in een trein, benauwd en wit werd, ging zweten en dacht dat hij ging flauwvallen.

Dit soort aanvallen kwamen terug. "Het werd van kwaad tot erger. Ik durfde niet meer op reis, niet meer uit eten. Mijn wereld werd steeds kleiner en kleiner. Ik kon niet meer normaal functioneren, als ik uit eten ging werd ik helemaal paranoïde. Ik durfde bijna mijn huis niet meer uit." Door therapie lukte het Haegens van zijn aanvallen af te komen.

Stemmetje

Haegens' vriendin en collega Marit Brugman sprak zelf lang niet over haar eetprobleem. "Het was heel lastig om te erkennen dat ik anorexia had. Na vier jaar was het zo heftig dat ik opgenomen moest worden in een kliniek." Vijf jaar later gaat het goed met haar. "Maar het zal altijd lastig blijven. Af en toe hoor ik nog een stemmetje dat zegt dat ik bewuster met eten moet omgaan. Maar ik ga daar niet meer op in."

Luister naar het hele gesprek:

Ster advertentie
Ster advertentie