Binnenland
NOS

Slachtofferhulp gaat familie IC-patiënten begeleiden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Slachtofferhulp gaat familie IC-patiënten begeleiden

Mensen met een familielid op de intensive care (IC) kunnen vanaf vandaag een beroep doen op slachtofferhulp. Dat zij door het coronavirus nauwelijks of geen contact mogen hebben met hun dierbaren in het ziekenhuis, kan extra traumatisch zijn.

Slachtofferhulp gaat familie IC-patiënten begeleiden

Op dit moment liggen bijna 1400 patiënten met corona op IC-afdelingen in de Nederlandse ziekenhuizen. Om verdere besmetting te voorkomen, mogen familieleden en andere naasten niet of nauwelijks in de buurt komen. Soms mogen ze zelfs geen afscheid nemen als een patiënt overlijdt. Ook voor patiënten zonder corona gelden beperkingen in bezoek.

Stressvolle tijd

Familieleden van IC-patiënten worden normaal gesproken in het ziekenhuis ondersteund door intensivisten en verpleegkundigen. Maar door de extreme drukte op de IC-afdelingen is daar nu amper tijd voor.

Patiëntenorganisatie IC Connect heeft daarom Slachtofferhulp gevraagd om bij te springen. De ondersteuning is niet alleen bedoeld voor nabestaanden en naasten van coronapatiënten, maar voor iedereen die nu familie op de intensive care heeft. Ook niet-coronapatiënten hebben nu te maken met extra voorzorgsmaatregelen en kunnen daardoor minder contact hebben met thuis.

Slachtofferhulp Nederland begeleidt doorgaans mensen die te maken hebben gehad met een misdrijf of ongeval. De organisatie heeft zo'n vijftig medewerkers klaarstaan voor hulp aan naasten van IC-patiënten. De medewerkers zijn gespecialiseerd in emotionele ondersteuning en het verminderen van stress. Ze krijgen een extra training over de specifieke gevolgen van een IC-opname en de maatregelen rond het coronavirus.

Ster advertentie
Ster advertentie