Binnenland
BNNVARA

Coalitie-Y wil leenstelsel afschaffen en krijgt steun PvdA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coalitie-Y wil leenstelsel afschaffen en krijgt steun PvdA

De PvdA neemt afstand van het leenstelsel, dat maakte partijleider Lodewijk Asscher vandaag bekend. Over het waarom van deze ommezwaai - de PvdA was immers de architect van het stelsel - verwijst Asscher in De Nieuws BV naar Coalitie-Y. Dat is het samenwerkingsverband van verschillende jongerenorganisaties en de ChristenUnie.

Asscher vertelt onder de indruk te zijn van de jongeren die de problemen willen aanpakken. "Ze zeggen: onze generatie heeft geweldige kansen, maar er zijn ook hele grote onzekerheden. Een huis, een vaste baan vinden is moeilijk, er is stress. Daar hoort ook de studieschuld bij als belemmering voor die generatie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Semih Eski is de voorzitter van CNV Jongeren dat deel uitmaakt van Coalitie-Y. Het doel is jongerenthema's veel hoger op de politieke agenda zetten. "Denk aan studieschulden, onzekerheid op de arbeidsmarkt, werkstress, burn-out en onze positie als starters op de woningmarkt. Onze ambitie is om er op tijd bij te zijn en bij de volgende formatie onze agenda op tafel te leggen, zodat het regeerakkoord de volgende keer jongerenproof is."

Tijdens formatieonderhandelingen, schuiven bijvoorbeeld vertegenwoordigers van het SCP en de Raad van State aan om de onderhandelende partijen te adviseren. "Wij zien ook zo'n rol weggelegd voor ons weggelegd om te vertellen wat wij belangrijk vinden als jongeren", aldus Eski.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Segers gebonden aan regeerakkoord

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is, anders dan Asscher, gebonden aan het regeerakkoord. Daarin is vastgelegd dat aan het leenstelsel niet wordt gemorreld. Segers liet eind vorig jaar al blijken dat hij het stelsel liever vandaag dan morgen zou afschaffen. "Wij zijn de sjaak", hoort hij thuis regelmatig van zijn dochters. Echte veranderingen zouden moeten wachten tot een volgende kabinetsperiode, vond Segers toen.

VVD en D66 houden nog altijd vast aan het leenstelsel. Toch lijkt de voorman van de kleinste regeringspartij inmiddels wat meer bewegingsruimte te zien binnen de coalitie."Er is oprecht oog voor de nood van deze generatie. We hebben met Mark Rutte in het Catshuis gezeten. Dat was een oprecht betrokken premier die zegt 'I hear you, het is geen onzin wat jullie zeggen'. D66 is ook aan het nadenken."

Asscher, Severs en Eski na interview <em>De Nieuws BV</em>

Evalueren met Van Engelshoven

Minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) wil eerst het leenstelsel evalueren. Zij gaat in kaart brengen welke knelpunten er in het stelsel zitten en dan heel gerichte maatregelen nemen, zo vertelde ze op NPO Radio 1. Van het omgooien van het stelsel is ze geen voorstander.

"Dat kan zij zeggen", aldus Segers. "Als we echt iets willen veranderen, dan moeten we de coalitie verbreden en dat lukt. Ik heb nu goede hoop dat we zeker over anderhalf jaar een betekenisvolle stap kunnen zetten met het oog op generatie Y, maar wellicht al eerder."Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie