Achter de schermen bij de undercoverpolitie
- Nieuws
- Achter de schermen bij de undercoverpolitie
Hoe schakel je de waakhonden van een drugscrimineel uit als je hem wil arresteren? En hoe gaat een undercoveroperatie in zijn werk? Al die vragen worden beantwoord in het nieuwe boek van Jeroen de Rijke en Anton Slotboom, Onder Druk. In Villa VdB gaf Jeroen al een voorproefje van wat je kan verwachten en vertelde hij over zijn ervaringen.
De Rijke, bekend van het tv-programma Hunted waarin deelnemers uit de handen moeten blijven van de opsporingsexperts begeleide tijdens zijn carrière infiltranten tijdens de voorbereidingen van operaties en gedurende hun periode in het veld. Zelf wil hij de lezer niet wijzer maken dan dat de politie is. “Het is echt een selectie van verhalen die we kunnen delen, leuk zijn om te lezen en waar je wat mee kan.”
Kritisch rapport
Onlangs was er veel te doen over undercoveragenten in het veld. Er verscheen er een kritisch rapport over de politie. Een undercoveragent pleegde zelfmoord. Uit het rapport bleek dat de politie nalatig had gehandeld. De Rijke: “Het is vreselijk en het is goed dat daar grondig onderzoek naar wordt gedaan. Het is nodig dat er veranderingen worden doorgevoerd.”
Zelf kent De Rijke acht collega’s die er niet meer zijn en wat soortgelijke verhalen zijn. “Op dat moment heb ik mij dat zelf niet zo gerealiseerd. In de politieorganisatie wordt dat zeker opgepakt, maar ik denk dat er meer aandacht moet komen voor de achtergrond van zo’n zelfdoding en hoe heeft dat zover kunnen komen. Hoe had je het als organisatie zelf kunnen voorkomen? Het blijft belangrijk om te blijven toetsen of iemand de druk nog aankan en die toetsingsmomenten zijn er, maar je hebt het natuurlijk niet zelf honderd procent onder controle.”
Uiteindelijk verlaat De Rijke de politie na een reorganisatie. Op dit moment geeft hij trainingen aan teams om vertrouwen te kweken tussen collega’s.
Video niet beschikbaar