Binnenland
WNL

Eerste interview Bikker als fractievoorzitter CU: 'Ik heb een andere samenlevingsvisie dan D66 en de VVD'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste interview Bikker als fractievoorzitter CU: 'Ik heb een andere samenlevingsvisie dan D66 en de VVD'

Ze had de voorzittershamer nog maar net vast, of ze zat al voor een NPO Radio 1-microfoon in de Tweede Kamer. Mirjam Bikker blikte in Sven op 1 vooruit op haar fractievoorzitterschap en de toekomst van de hoofdpijndossiers van Rutte IV. "Ik heb een andere samenlevingsvisie dan D66 en de VVD", verzekerde ze aan Sven Kockelmann.

"Meer op samenleven gefocust en minder op het individu", zo vat ze dat verschil samen. Maar Bikker is ervan overtuigd dat de coalitie tot goede compromissen kan komen. "Mijn handtekening staat onder het coalitieakkoord", aldus de nieuwe partijleider. Maar ze benadrukt dat lopende dossiers, bijvoorbeeld asiel, geen gelopen race zijn. "Dat zou een beetje saai zijn."

Dan de hoofdpijndossiers. Op het gebied van asiel benadrukt Bikker de ruimhartige visie van de ChristenUnie. "Mijn eerste overtuiging is dat mensen die echt in nood zijn, dat we daar hulp voor moeten bieden." Toch is er ruimte voor onderhandeling bij de fractievoorzitter. "U praat niet met een rabiaat persoon. We zullen goede afspraken moeten maken in Europa, want we kunnen dit niet alleen als Nederland oplossen."

Energieprijzen

Wat er ook gebeurt, Rutte IV zal er volgens Bikker voor de allerarmsten moeten zijn. Ook als de energieprijzen volgende winter even hoog zijn als deze. "Ik ben niet getrouwd met het prijsplafond als manier van compensatie", zegt de partijleider. "Maar als de prijzen volgende winter weer zo hoog zijn, mag niemand door het ijs zakken. Dat zijn mijn geloofspapieren."

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie