Politiek
BNNVARA

De ChristenUnie wordt vooral door vrouwen geleid

foto: ChristenUniefoto: ChristenUnie
  1. Nieuwschevron right
  2. De ChristenUnie wordt vooral door vrouwen geleid

Mirjam Bikker volgt Gert-Jan Segers op als de politiek leider en fractievoorzitter van de ChristenUnie. Dat maakt haar de volgende in een lange rits aan vrouwen die sleutelfuncties binnen de partij bekleden. "Ik heb wel eens gekscherend gezegd dat de ChristenUnie de meest geëmancipeerde partij van Nederland is", zegt politicoloog Julia Wouters in De Nieuws BV.

Zo'n 20 jaar geleden kwam de eerste vrouw voor de ChristenUnie in de Tweede Kamer: Tineke Huizinga. Inmiddels is zij de fractievoorzitter voor de partij in de Eerste Kamer. Daarnaast heeft het landelijk bestuur van de ChristenUnie een vrouwelijke voorzitter, Ankie van Tatenhove-Meesen, en het wetenschappelijk bureau met Trineke Palm een vrouwelijke directeur. Ook levert de partij met Carola Schouten een vrouwelijke minister.

Progressieve ChristenUnie

Hiermee is de ChristenUnie, de partij die niet per se te boek staat als progressief, opvallend veel vrouwen op prominente posities. Al steunt de partij niet per se de 'vrouwenstrijd' volgens politicoloog Julia Wouters, toch "een van de meest geëmancipeerde partijen in de Tweede Kamer. Vanuit gelijke rechten en goede volksvertegenwoordiging ben ik voor een goede afspiegeling van het volk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vrouwen op sleutelposities

Er zijn volgens Wouters veel partijen die zich op de borst slaan als het gaat om gelijke rechten. "Maar toen er onderhandeld moest worden voor kabinet Rutte II, was de ChristenUnie de enige partij die met Carola Schouten een vrouw aan de onderhandelingstafel zette. Ze zat in haar eentje aan tafel bij zestien mannen", aldus Wouters.

"Het is heel natuurlijk gegaan", zegt oud-Kamerlid Joël Voordewind. "Het is leuker en beter om in een team te werken waar ook vrouwen in zitten. Geeft een andere sfeer. Maar we hebben nooit vrouwen gekozen omdat het een vrouw is."

Binnenkort zal Mirjam Bikker officieel de taken van Gert-Jan Segers overnemen. Naar verluid neemt Segers op 24 januari afscheid van de Tweede Kamer en als fractievoorzitter en politiek leider van de ChristenUnie.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie